- Este in Tulcea, Județul Tulcea
- Construit in 1880
- Deschis turistilor fara taxa de vizitare.
Sinagoga din Tulcea se află pe strada Babadag Nr. 71 – 73 din orașul Tulcea din județul cu același nume…
Orașul Tulcea a fost și este în continuare un mozaic de etnii. Pe la sfârșitul secolului XIX, comunitatea evreiască de aici reprezenta aproximativ 10% din totalul populației. Majoritatea se ocupa cu negustoria dar erau şi buni şi apreciaţi cizmari, croitori, tinichigii, etc. Cartierul evreiesc se întindea altădată în sudul oraşului, pe Dealul Babadagului. Mahalaua israelită cuprindea la vremea aceea străzile Babadagului, Cuza-Vodă, Orientului, General Anghelescu (astăzi str. Toamnei).
Până să înceapă demolările, în orșul Tulcea existau peste o sută de proprietăţi evreieşti, case de locuit, prăvălii. Puternica comunitate evreiască mai avea în zonă trei sinagogi, îinainte dea nul 1939 câând au început să funcționeze legile antievreiești. Din cele trei sinagogi care existau, în zilele noastre se mai păstrează una singură, cea mai veche, cares e presupune că a fost construită în jurul anului 1880. Celelalte doua au fost demolate în perioada comunistă pentru a face loc blocurilor. I-a fost restrânsă mult curtea interioară în timpul rearanjărilor urbaniste din timpul comunismului, a rămas înghesuită nefiresc între blocuri şi a avut de suferit din cauza asta, dar cumva a supravieţuit (spre deosebire de celelalte surate), iar de curând a intrat într-un proces de reabilitare.
Chiar şi în starea de degradare în care se afla, Templul Coral din Tulcea era singura sinagogă din Dobrogea care putea fi folosită pentru ceremonial.
Sinagoga din Tulcea are o arhitectură nemaiîntâlnită la alte sinagogi din România: este o clădire impunătoare, cu o faţadă simetrică şi două turnuri robuste. Areun Aron-Kodeş amplu (Arca Sfântă în care se păstrează sulurile Torei), iar candelabrele şi mozaicul de pe podea sunt de aceeaşi vârstă cu sinagoga.
Tulcea este un important centru industrial. Aici se realizează construcții și reparații de nave. Un aeroport se află în apropiere de oraș. Centru de exploatare a stufului. Tot aici se află și unicul producător de alumină calcinată din țară precum și un important șantier de construcții navale. Fiind supranumit și Orașul de la Porțile Deltei Dunării, o parte din economie s-a dezvoltat in jurul turismului, fapt atestat prin construcțiile si investițiile ce s-au făcut pentru construirea de noi hoteluri.
Pe lângă o plimbare pe faleza Dunării sau prin parcurile din oraș, în Tulcea se pot vizita și alte atracții turistice cum ar fi lăcașuri de cult (Moscheea Azizie, Catedrala Buna Vestire, Biserica Sf. Gheorghe „Cu ceas”, Cimitirul evreiesc, Catedrala episcopala Sf. Nicolae etc), muzee (Muzeul de Ştiințe Naturale „Delta Dunării”, Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie și Arheologie, Muzeul de Etnografie și Artă Populară, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale).
Tulcea este un punct de plecare spre Delta Dunării și zonele învecinate. Se pot face drumeții spre Pădurea Letea, Caraorman, Murughil – lac Sărături, brațele și canele Dunării.
Date de contact: Str. Babadag 71-73, Tulcea, Județul Tulcea |