De ce sa vezi acest obiectiv?
Deoarece este un monument istoric si arhitectural de o importanță deosebită atât pentru comunitatea evreiască, cât și pentru întregul oraș.
- Este în Oradea, Județ Bihor
- Construit în anul 1890
- Deschis turiștilor.
- Cod monument Istoric: BH-II-m-B-01060
- Trasee amenajate: da
Sinagoga Ortodoxă din Oradea este un lăcaș de cult evreiesc ridicat în anul 1890 în stil neoeclectic de către inginerul Ferenc Knapp, după planurile arhitectului Nándor Bach, preluând întreaga gamă decorativă a artei maure.
După proiectul unui alt cunoscut arhitect al zonei, Lajos Incze, o a doua sinagogă este ridicată la câțiva ani distanță de prima, în anul 1908, împărțind aceeași curte cu cea inițială.
Având o putere și o influență mari, comunitatea evreiască din oraș s-a remarcat și prin acțiuni de caritate, organizate la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, amintindu-se de prima organizație pentru ocrotirea copiilor din oraș și de cantina pentru săraci.
De importanța și influența comunității evreiești din Oradea ne dăm seama și din numărul acestora, în pragul primului război mondial ajungînd la 15155, număr reprezentînd 23,6% din populația orașului.
În ceea ce privește arhitectura Sinagogii Ortodoxe, aceasta respectă planul rectangular, având fațada principală mai bogat decorată față de restul volumului.
Se remarcă intrarea centrală, adică intrarea pentru bărbați, încadrată de o parte și de alta de vitralii terminate în arc de cerc, dar și parțile laterale, ușile de acces pentru femei, care completează în mod simetric nivelul parterului.
Capacitatea edificiului este de aproximativ 1000 de locuri: Naosul cuprinde 600 de locuri pentru bărbați, iar la etaj cele 450 de locuri pentru femei sunt mascate de un grilaj de lemn. În centru, locul vorbitorului este înălțat cu circa 50 cm, iar în peretele din spate al sinagogii scrierile sfinte ale bisericii sunt ascunse vederii, adăpostite de o draperie de catifea.
Totodată, se evidențiază și decorația- specifica artei maure, decorație exclusiv antropomorfă, motivele geometrice captușind complet pereții. Aflându-se surprinzător într-o stare foarte bună de conservare, pictura nu a necesitat intervenții și renovări ulterioare.
În anul 2008, se preciza în lista sinagogilor din România că Sinagoga ortodoxă din Oradea, devenită recent monument istoric, era încă în funcțiune.
Date de contact: Str. Mihai Viteazul nr. 4 Oradea, judeţ Bihor.