De ce sa vezi acest obiectiv?
Deoarece este o sinagogă monumentală, a treia ca mărime din Europa, istoria municipiului Oradea fiind strâns legată de prezenţa comunităţii evreieşti pe aceste meleaguri.
- Este în Oradea, Județ Bihor
- Construit în 1877-1878
- Deschis turiștilor.
- Cod monument Istoric:BH-II-m-B-01054
- Trasee amenajate: da
În contextul creşterii accentuate a numărului evreilor din Oradea şi scindării acestei comunităţi religioase, formațiunea evreiască a construit pe malul Crişului Repede o sinagogă monumentală, după planurile inginerului șef al orașului, David Busch.
Construcțiile lăcașului au avut loc în perioada 1877-1878; piatra de temelie a sinagogii a fost pusă la 9 aprilie 1877, iar lucrările fost finalizate la 24 septembrie 1878.
Cu o capacitate de 1000 locuri, edificiul a fost construit pe un plan dreptunghiular, în stilul oriental maur, avînd numeroase elemente eclectice influenţate de teoriile din jumătatea a doua a secolului al XIX-lea, care accentuau originile orientale ale poporului evreu.
Se evidențiază cupola centrală uriaşă în formă de bulb, sprijinită pe patru arce mari și străpunsă de ferestrele înalte cu închidere semicirculară, vârful acesteia fiind împodobit de steaua lui David.
Faţadele sinagogii sunt destul de simple, acoperite cu tencuială verde şi alb, în axa centrală a rezalitului deschizându-se intrarea, încadrată de o pereche de coloane cu capiteluri decorate cu Frunze și având o inscripţie în limba ebraică: “Construiţi o casă pentru mine iar eu voi locui între voi”.
Identică cu faţada principală este cea dinspre malul Crișului, cu excepţia axei dinspre stânga, unde găsim două ferestre de dimensiuni reduse, cu închidere semicirculară şi o intrare cu același tip de închidere, sub acestea. Inițial, lângă intrare se găsea o inscripţie în limba maghiară cu textul următor: “Intraţi pe porţile Lui cu laudă”.
În ceea ce privește spațiul interior, trebuie știut că orientarea acestuia este determinată de direcţia Ierusalimului, majoritatea sinagogilor din Europa fiind orientate spre nord-est şi sud-vest. Decorația interioară este una exuberantă, suprefeţele interioare fiind acoperite în întregime cu ornamente tipic orientale.
Conform ritului neolog, podiumul pentru citirea Torei se află în mod asemanator bisericilor creştine lângă peretele de est, în faţa chivotului. Tablele legilor lui Moise, pe care sunt înscrise primele cuvinte din fiecare lege, sunt pictate pe arcul de deasupra chivotului.
Picturile de pe pereţii interiori ai sinagogii poartă amprenta pictorului din Caşovia, Mór Horovitz. În ceea ce priveşte orga din tribună, aceasta este opera binecunoscutului constructor de orgi, István Jónás.
Folosită de către comunitatea evreiască până la începutul anilor 1990, clădirea s-a deteriorat după această perioadă, adminstraţia locală începând renovarea clădirii abia în anul 2008.
Date de contact: Municipiul Oradea, Str. Independenței nr. 22/ Tel: 0040-259-434-843