- Este în Braşov, Județul Braşov
- Construită în perioada 1899-1901
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Dacă ai vreodată drum prin Braşov, neapărat vizitează Sinagoga Neologă…
- Cod monument Istoric: BV-II-m-B-11515
- Condiții de vizitare: conform orarului
Sinagoga Neologă din Braşov este un lăcaş de cult evreiesc situat pe strada Poarta Şchei, la numărul 29. Se încadrează în rândul lăcaşurilor de cult ridicate în stil neogotic, cu influenţe maure. Sinagoga din Braşov a fost construită în perioada 1899-1901, iar din 2004 figurează în lista monumentelor istorice din judeţ. Înainte de a afla mai multe detalii despre Sinagoga Neologă ar fi mai potrivit să descoperi câteva momente istorice definitorii pentru comunitatea evreiască din acest oraş ardelenesc.
Documentele istorice menţionează faptul că primele comunităţi evreieşti s-au stabilit în zonă în jurul anului 1807, cu aprobarea edililor vremii, iar oficial, comunitatea din regiune s-a conturat în 1826. Ca orice etnie pripăşită într-un loc nou, evreii au întâmpinat restricţii în practicarea de meserii, membrii comunităţii evreieşti având acces la un anumit loc de muncă doar dacă postul era refuzat, în prealabil, de un locuitor de origine săsească.
În general, însă, evreii practicau diverse meşteşuguri (erau pălărieri, croitori, zugravi, bijutieri) ori se îndeletniceau cu negustoria. Existau, în rândul lor, şi numeroşi intelectuali. În 1940 numărul evreilor stabiliţi în Braşov era de aproximativ 6.000 de persoane împărţite în: evrei de rit ortodox, tradiţionalist şi evrei de rit neolog, fiecare avînd propriile lăcaşuri de rugăciune.
Treptat, membrii comunităţii evreieşti din Braşov au urcat pe treptele ierarhiei sociale, iar importanţa lor în viaţa oraşului interbelic a atins cote maxime. Au devenit treptat mari industriaşi, ingineri sau proprietari de ziare. În 1912 s-a înfiinţat în oraşul transilvănean o filială a Organizaţiei Teritoriale Evreieşti, iar în 1921 au fost puse bazele Clubului sportiv evreiesc Hakoah.
Liniştea nu a durat mult, comunitatea evreiască din Braşov fiind destrămată în timpul şi după al doilea Război Mondial. Evreii nu au fost deportaţi în lagăre, dar li s-a interzis, printre altele, să conducă activităţi comerciale, fiind supuşi şi diverselor acte de violenţă fizice şi psihice. În 1941 sinagoga ortodoxă a fost devastată de legionari, iar după război o parte însemnată din evrei au emigrat în Palestina.
În Braşov există actualmente două lăcaşuri de cult evreieşti: sinagoga neologă, descrisă succint mai sus, şi cea de rit ortodox (construită în 1924 şi plasată pe strada Castelului, la numărul 64).
Sinagoga Neologă a fost ridicată în stil maur, după planurile arhitectului de origine maghiară Lipót (Leopold) Baumhorn (1860-1932). Inaugurarea acesteia a avut loc la data de 20 august 1901. Construcţia are o suprafaţă de 657 m² şi respectă planul unei bazilici cu trei nave. Prezintă şi accente decorative gotice (rozete, ancadramente la nivelul ferestrelor şi al porţilor) şi romanice. A fost renovată în 2001, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la întemeierea ei.
Preț intrare |
Orar de vizită |
5 RON. Nu există reduceri pentru pensionari sau elevi/studenţi. | de luni până vineri între 9:00 şi 16:00 |
Date de contact: strada Poarta Şchei nr. 29, Braşov, judeţul Braşov, tel. 0268511867 |
|
|