De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este singura sinagogă care mai este funcţională din Cluj.
- Este în Cluj-Napoca, Județ Cluj
- Construit în 1887
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Sinagoga Neologă din Cluj-Napoca este închinată memoriei victimelor Holocaustului, fiind cunoscută sub numele de „Templul Memorial al Deportaților Evrei”…
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: parțial
Sinagoga a fost ridicată între anii 1886-1887, după ce comunitatea mozaică neologă s-a despărţit de comuniunea mozaică ortodoxă, în 1881. La conducerea comunităţii neologe, formată din familii burgheze activ implicate în viaţa socială, economică şi culturală a oraşului, a fost rabinul Mátyás Eisler, profesor al limbilor semite la Universitatea din Cluj.
Sinagoga a fost ridicată în stil maur, după proiectele inginerului feroviar Isidor Hegner. A fost inaugurată la 4 septembrie 1887. Sinagoga are o faţadă ce îmbină elementele tradiţionale cu cele de inspiraţie orientală. Cornișa este bogat decorată și se termină la colțuri cu patru turle mici tipic orientale. Turnurile și intrarea principală sunt de origine maură.
Lăcaşul de cult a trecut prin grele încercări până astăzi. În 1927, a fost grav deteriorată de către legionari, fiind ulterior restaurată cu sprijinul guvernului României. Apoi, în urma Dictatului de la Viena (1940), când nordul Transilvaniei a fost ocupat de către Ungaria, sinagoga a fost folosită pe post de magazie. Apoi, în 1944, când evreii au fost deportaţi în lagărele naziste, sinagoga a fost din nou grav deteriorată, din cauza bombardamentelor asupra gării aflate în apropiere. Evreii deportaţi în timpul conflagraţiei în lagărele naziste au fost iniţial adunaţi în curtea Fabricii de Cărămidă, iar apoi pe Strada Horea.
Clădirea a intrat apoi într-un proces de restaurare, în 1947, şi a fost restaurată complet în 1951 de către comunitatea evreiască. Interiorul clădirii a fost refăcut în întregime, fiind conceput în stil neoclasic spre modern. Pe frontspiciul lăcaşului stau două tăbliţe comemorative, care amintesc istoria. Comunitatea evreiască din oraş se reuneşte aici în zilele de sărbătoare sau de comemorare.
Înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, în Cluj exista o comunitate evreiască mare, care avea cinci biserici şi peste zece case de rugăciuni. Astăzi însă, numărul evreilor nu depăşeşte 400, iar această sinagogă a rămas singura funcţională din Cluj.
Sinagoga este dedicată astăzi memoriei victimelor Holocaustului şi poartă numele de „Templul Memorial al Deportaților Evrei”. Se află pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010.
Adresă: str. Horea nr. 21, Cluj