De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este cel mai vechi lăcaș de cult mozaic păstrat din țară!
- Este în Iași, județ Iași
- Construit între 1657-1671
- Deschis turiștilor.
- Cod monument Istoric: Sinagoga Mare – IS-II-m-B-04057/ Obeliscul din fața Sinagogii – IS-III-m-B-04301
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: deschis turiștilor
Sinagoga Mare din Iași este localizată pe str. Sinagogilor nr. 1 și este cel mai vechi lăcaș de cult evreiesc din țară care s-a păstrat. Lucrările de ridicare a sinagogii au început în anul 1567 și s-au extins până în anul 1671.
Lăcașul de cult este ridicat din piatră și cărămidă, însă se crede că la origine ar fi fost ridicat din lemn, în acea vreme existând anumite reguli referitoare la ridicarea de sinagogi, după cum menționează cărturarul Dimitrie Cantemir în lucrarea „Descrierea Moldovei”, și anume că „evreii pot să–și facă sinagogă oriunde voiesc, însă nu de piatră, ci numai de lemn”.
Sinagoga are o înălțime de 22 de m și pereți de 1 metru grosime. Interesant la această sinagogă este faptul că parterul este parțial îngropat în sol, deoarece, nu era permis ca lăcașurile de cult mozaic să fie mai înalte decât Catedrala Mitropolitană, însă potrivit legilor mozaice, aceasta ar fi trebuit să fie cea mai înaltă clădire din cartier, așa că s-a ajuns la această soluție.
La exterior, ferestrele au formă rectangulară cu ancadramente în arc ogival și de dimensiuni mici. Sinagoga prezintă și elemente ale stilului arhitectonic întâlnit în țări precum Polonia și Rusia. Intrarea în edificiu se face printr-o tindă prevăzută cu etaj unde se găsește mansard pentru femei, iar pentru a ajunge în sala principală se coboară câteva trepte, datorită faptului mai sus menționat. Sala principală are formă de corabie și poartă amprenta stilului baroc, în partea de est găsindu-se o cupolă mare care la exterior se termină cu Steaua lui David.
Altarul este realizat din lemn sculptat și ulterior aurit. Acoperișul edificiului este din tablă.
De-a lungul timpului, Sinagoga mare a trecut prin mai multe procese de restaurare. Una dintre acestea a avut loc în anul 1761, eveniment inscripționat pe peretele sudic al lăcașului.
În anul 1822, un incendiu afectează lemnăria și zugrăveala edificiului, ce vor fi refăcute. În anul 1914, sinagoga va trece din nou printr-un proces de restaurare. În urma cutremurului din 1977, va fi avariată, ulterior fiind reparată, în acest sens, fiind amplasate deasupra intrării în sinagogă două plăci de marmură, una în limba ebraică și una în română “Spre amintire veșnică. Această sinagogă terminată în 1671 urmașă a sinagogii din 1580 a fost restaurată în urma cutremurului din 4 martie 1977 din inițiativa Eminenței Sale dl. dr. Moses Rosen, șef rabinul cultului mozaic și președinte al Federației Comunităților Evreiești din România și prin munca și abnegația d-lui farmacist dr. Caufman Simion președinte al Comunității Evreilor din Iași.” Ultima restaurare a fost realizată în anul 2008.
În anul 1976, a fost amplasat în fața Sinagogii un obelisc în memoria victimelor Progromului de la Iași din anul 1941, care a fost inclus pe Lista monumentelor istorice ale județului Iași alături de clădirea Sinagogii.
În prezent, Sinagoga Mare este singurul lăcaș de cult mozaic din Iași unde se mai oficiază slujbe.
Date de contact: Str. Sinagogilor nr.1, Iași, județ Iași. |