De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un fost lăcaș de cult evreiesc, astăzi muzeu al holocaustului.
- Este în Șimleu Silvaniei, Județ Șălaj
- Construit în 1876
- Deschis turiștilor
- Autor: comunitatea evreiască
- Cod monument Istoric: SJ-II-m-B-05125
- Condiții de vizitare: pe tot parcursul anului
Sinagoga din Șimleu Silvaniei este o casă de rugăciune evreiască, localizată pe Str. 1 Mai nr. 6. Istoria lăcașului începe în anul 1876, fiind ridicată de uniunea evreiască din localitate și utilizată timp de mai mulţi ani și de locuitorii din localităţile învecinate, cum ar fi Giurtelecu Șimleului, Nuşfalău etc.
Există o corelaţie între termenul de „Holocaust”şi evreii din regiune (mai exact 160.000) care au pierit acolo în timpul celui de-al II-lea Război Mondial în anul 1944. Ultimii evrei rămaşi în viaţă au ales să emigreze din regiune la mijlocul anilor ’60 ai secolului al XX-lea, în timpul regimului comunist. Înstrăinarea acestora a dus la abandonarea sinagogii, care a început să se ruineze.
După o vizită făcută aici, în anul 2003 de către secretara Asociaţiei Memoriale „Hebraica” din Nuşfalău, arhitectul Adam Aaron Wapniak a conceput un plan de refacere a sinagogii abandonate. Această înţelegere a atras atenţia unui medic din New York al cărui fiu a supravieţuit tragicului holocaust. Rezultatul acestei legături a fost că s-a stabilit un contract prin care clădirea sinagogii a trecut în gestiunea Asociației Memoriale din Nușfalău, pentru gestionarea lucrărilor şi înființarea unui centru multicultural. Obiectivul comun al celor 2 organizaţii a fost să strângă fonduri pentru finisarea construcţiei şi crearea unui institut de învățământ. La 11 septembrie 2005 a avut loc festivitatea de deschidere în clădirea sinagogii din Șimleul Silvaniei a Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord, sub administrarea unei fundaţii din New York şi a Asociației Memorială „Hebraica” Nuşfalău. În anul 2008 se precizează că aceasta nu mai este în funcţiune.
În timpul regimului comunist, istoria României afirma că germanii au fost singurii autori ai Holocaustului, ignorând astfel rolul guvernului român în deportarea a sute de mii de evrei şi zeci de mii de romi (ţigani) din România în cel de-al doilea război mondial. După destrămarea sistemului comunist din anul 1989, generalul Ion Antonescu în poziţia de fost lideral Statului, a fost salutat de unii români, aducându-i-se elogii prin monumente ridicate în toată ţara.
După multe eşecuri ale autorităţilor române de a educa publicul cu privire la Holocaust s-a deschis Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord, de a-şi exercita angajamentul de a realiza un program educațional. În primăvara anului 2008, muzeul a inaugurat Centrul Multicultural de Cercetare şi Studiere a Holocaustului la Șimleul Silvaniei; acesta este folosit pentru a găzdui reuniuni şi seminarii pe această temă, destinate studenţilor, profesorilor şi cercetătorilor.
Proiectele nu se sfârşesc, se vrea modificarea ei într-un centru cultural. Elly Berkovits Gross (supravieţuitor al holocaustului)este unul dintre cei care ajută la îndeplinirea acestei dorinţe, având ca ţel, să arate tinerilor, consecinţele urii dintre oameni. Cu donaţiile care se vor strânge, va fi reconstruit cu siguranţă destul de repede interiorul sinagogii.
Preț intrare |
Orar de vizită |
|
Luni – Vineri: 10:00 – 17:00 Sâmbătă – Duminica: 9:00 – 17:00 |
Date de contact: Strada Libertății nr. 1. |