- Este în Sat Bârza, comuna Topleț, județul Caras – Severin
- Unitate geografică rezervatie naturala
- Deschis turiștilor fara taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Sfinxul Bănățean (monument al naturii) este o arie protejată de interes național situată în partea sud-vestică a României, pe teritoriul județului Caraș-severin…
- Trasee amenajate: nu
- Trasee marcate: nu
- Condiții de vizitare: permanent
„Sfinxul Bănățean” (cunoscut și sub denumirea de „Sfinxul de la Topleț”) este o rezervație naturală de tip geomorfologic care se află în sud-estul județului Caraș-Severin, pe teritoriul administrativ al comunei Topleț, în partea nordică a satului Bârza.
Sfinxul de la Topleț ca și cel din Munții Bucegi este un megalit situat pe Valea Cernei, pe drumul European E70 București – Timișoara, dincolo de Toplet, pe partea dreaptă, cu 3 km înainte de a ajunge în Gara de la Băile Herculane.
Rezervația naturală cu o suprafață de 0,50 ha, reprezintă o zonă cu rocă sedimentară (gresie), pereți de stâncă și grohotișuri și suprafețe acoperite de vegetație din specii rare, printre care liliacul sălbatic (Syringa vulgaris), frasinul (din specia Fraxinus ornus) sau lumânărica (din specia Verbascum phlomoides).
Stânca are o înălțime de 16 m și o latime de 8 m, putînd fi ușor observată de la distanța înaintea apariției vegetației înalte. S-a format prin eroziune eoliană (datorată vântului și ploilor), de-a lungul unei perioade îndelungate de timp.
„Sfinxul” este numit așa din cauza asemănării sale cu un cap uman impunator, misterios, degajând o forța și autoritate greu de obținut chiar de către un sculptor talentat. Spațiul liber din jurul acestui simulacru, te duce cu gândul la un amplasament anume ales. Stânca pare să vegheze ca un adevărat „Păzitor al pragurilor”. Privit dintr-un anumit unghi, constatăm că avem de-a face cu o reprezentare antropomorfă.
Despre această misterioasă apariţie, nu exista prea multe informații, considerat fiind o „construcţie” a naturii. Există însă şi voci care afirmă că ar fi mult mai sigur o creaţie umană.
Unii specialist sunt de părere că Sfinxul reprezintă figura dacică a unui cap de om, cu un coif dacic orientat cu fața spre vest. Nici pâna în momentul de față nu se știe cum a fost posibilă o sculptură a naturii atât de perfectă, originea stâncii dând naștere multor legende și speculații.
Turiștii care doresc să viziteze mai de aproape acest obiectiv trebuie să știe că în zona sunt vipere cu corn a căror mușcătură este mortală.
Din păcate în zonă nu există indicatoare sau panouri turistice de informare ori trasee amenajate.
Date de contact: Sat Bârza, comuna Topleț, județul Caras – Severin |
|
|