De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un lăcaş de cult, amplasat într-un loc cu frumuseţi naturale şi retras,perfect pentru a-ţi găsi momente de linişte sufletească!
- Este în Costeşti, judeţ Vâlcea
- Construit în anul 1712
- Poartă Hramurile „Sf. Grigorie Decapolitul” şi „Adormirea Maicii Domnului”
- Deschis turiștilor.
- Cod monument Istoric: VL-II-m-B-09668
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 22 noiembrie, respectiv 15 august
Situat pe o culme muntoasă, Schitul Păpuşa se asemeană unui străjer care veghează pentru „liniştea sufletească” a localnicilor din zonă.
Istoricul schitului începe în anul 1712, fiind ridicat de o mână de călugări bistriţeni, sub supravegherea egumenului Ştefan. Biserica schitului poartă amprenta stilului brâncovenesc, deşi nu este ctitorită de domitorul Constantin Brâncoveanu. Deasupra uşii de intrare în naos se găseşte pisania care spune că „Sfanta biserica aceasta din temelia ei zidita este intru cinste si prohala sfantului Grigorie Decapolitul, de robul lui Dumnezeu chir Stefan, egumen al Bistritei (sic) ajutorand si alti frati cu ce s-au indurat, ca in veci sa aibe buna pomenire, in zilele bunului credincios Io Constantin voievod, leat 7220 (1712).”
Biserica poartă hramul „Sfântul Grigorie Decapolitul” şi are un plan dreptunghiular, cu naos, altar şi pridvor. Dimensiunea planului esze de 9,5 x 4,5 m. Deasupra naosului se ridică turla bisericii de formă octogonală, cu bază paralelipipedică. În cee ce priveşte pridvorul, acesta este închis şi prezintă şase coloane şi două semicoloane, iar arcadele sunt în semicerc.
Biserica nu este pictată la exterior, însă prezintă un element decorativ, şi anume brâul din cărămidă aparentă, care împrejoară biserica la bază, sub streaşină şi în partea superioară a turlei. Pictura interioară a bisericii datează din anul 1712 şi este semnată de zugravul Iosif şi ieromonahul Teodosie. Chiar dacă biserica nu a fost ridicată de domnitorul Constatin Brâncoveanu, membri familiei sale au sprijinit financiar procesul de pictare interioară a bisericii.
Schitul de altădată avea în componenţă şi chilii, unde se retrăgeau călugări cărturari. În prezent, acestea nu mai există, păstrându-se doar biserica, care în prezent funcţionează ca şi biserică parohială a satului Bistriţa.
Schitul Păpuşa este situat în apropiere de Mănăstirea Bistriţa şi se poate vedea de pe poteca care duce la Peştera Liliecilor, cunoscută şi sub numele de Sfântul Grigorie Decapolitul, deoarece, în această peşteră, au fost ascunse, de-a lungul timpului, moaştele sale.
Date de contact: comuna Costeşti, judeţ Vâlcea. |