De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un lăcaş de cult modest situat într-o zonă mirifică, ce adoposteşte un fragment din crucea pe care a fost răstignit Iisus!
- Este în Paltiniş, judeţ Sibiu
- Construit în anii 1925-1927
- Poartă Hramul „Schimbarea la Faţă a Domnului”
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Ctitor: mitropolitul Nicole Bălan
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
- Sărbătoare anuală:6 august
Schitul Păltiniş se află în staţiunea omonimă, care este cea mai veche staţiune montană din ţară. Schitul se află la intrarea în staţiune, fiind uşor accesibil turiştilor.
Schitul Păltiniş aparţine Arhiepiscopiei Sibiului şi îl are ca şi ctitor pe mitropolitul Nicolea Bălan. Istorie schitului începe în anul 1925, când o echipă de meşteri din satul Răşinari, din apropiere de Păltiniş, au ridicat biserica schitului ce poartă hramul „Schimbarea la Faţă a Domnului”, construcţie ce s-a finalizat în anul 1927. Biserica este realizată din lemn de brad, în stilul vechilor biserici de lemn din Transilvania, şi este de dimensiuni modeste.
Biserica se situează la o altitudine de 1350 m şi impresionează prin simplitatatea sa. În apropiere de biserică se află şi clopotniţa care adăposteşte două clopote din bronz fabricate de firma Schact-Kantz în anul 1927. Catapesteasma bisericii poartă amprenta stilului neobizantin şi a fost realizată între anii 1944-1945 de Constantin Vasile. Pereţii interiori ai bisericii sunt acoperiţi cu frescă, fiind pictaţi de pictorul Ovidiu Preotescu, iar inconostasul de către alt pictor pe nume Vasilescu în anul 1945.
Acoperişul bisericii este din şindrilă. De asemenea, şi clădirile-i anexe sunt acoperite tot cu şindrilă. În luna august a anului 1975, biserica schitului intră într-un proces de restaurare, care va continua şi după anul 1982.
Schitul Păltiniş adăposteşte sub acoperişul său un fragment din crucea pe care a fost răstignit Iisus, fapt ce atrage un număr mare de credincioşi. Acest fragment de cruce a fost donat schitului în anul 2006 de către mitropolitul Ardealului, I.P.S. Laurenţiu Streza, de la mănăstirea Poiana Mărului, care la rându-i a primit-o în anul 2004, de ziua Sfântului Nicolae, de la preoţii olandezi ce ţineau de Catedrala Sfântului Gertrudis. Se spune că aceştia ar fi primit-o de la pelerini în urmă cu mai bine de 1000 de ani. Cu ocazia sărbătoririi hramului bisericii, schitul postează acest fragment de cruce în curte, lângă mormântul filosofului Constantin Noica (1909-1987). În apropiere de schit, se află şi Casa memorială „Constantin Noica”, unde acesta a trăit spre sfârşitul vieţii sale.
Program slujbe |
|
09-10:30 – Utrenia şi Acatistul – Duminica şi de sărbători, în continuarea Utreniei se săvârşeşte Sfânta Liturghie 18:00 – 19:30 – Vecernia |
|
Date de contact: Păltiniş, judeţ Sibiu, nr. telefon: 0269.574.006. |