De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este una din cele mai frumoase ctitorii ale familiei Cantacuzino realizate pe Valea Prahovei, care impresionează prin pictura în frescă de o inestimabilă valoare, operă a renumitului zugrav Pârvu Mutu!
- Este în localitatea Posada, județ Prahova
- Construit între 1661-1674
- Poartă Hramul „Sfânta Treime”
- Deschis turiștilor.
- Cod monument Istoric: PH-II-m-A-16589
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: la 50 de zile după Paști
Situat în orașul Posada, într-un peisaj montan de vis, la poalele muntelui Pleșuva Mică, în mijlocul unei păduri de fag, actuala biserica a Schitului Lespezi își începe povestea în secolul al XVII-lea, între anii 1661-1674, și îi are ca și ctitori pe spătarul la Curtea Domnească a Țării Românești, Drăghici Cantacuzino și fiul acestuia, logofătul Pârvu, vechea biserică arzând.
Biserica este de dimensiuni modestă, văruită în alb la exterior, iar în interior, ascunde o pictură de mare valoare, semnată de renumitul zugrav de biserici, Pârvu Mutu, un reprezentant al stilului brâncovenesc, care a pictat bisericile din Bordești, Măgureni, Filipeștii de Pădure, Robaia, Sinaia etc.
Pictura în frescă a fost zugrăvită între anii 1687-1693, în două etape, cu pauză semnificativă între ele, prima dată fiind realizată partea de sus, apoi cea de jos, presupunându-se că ar fi fost prima sa lucrare în frescă.
Pe peretele de nord al bisericii sunt zugrăviți cei doi ctitori, Drăghici și Pârvu Cantacuzino, ținând împreună în mână biserica schitului Lespezi. Tatăl moare înainte ca biserica să fie terminată, în timpul unei călătorii spre Constantinopol, astfel că fiul său este cel care preia sarcina de a continua finalizarea lăcașului, între anii 1674-1686.
Biserica este construită din cărămidă și are un plan în formă de cruce. Din punct de vedere arhitectural, este o combinație între stilul bizantin și sârbesc. În anul 1800 se ridică și clopotnița, din lemn de brad. Clopotul vechi din anul 1744, încă se mai păstrează la Schit. Catapeteasma datează din anul 1911, fiind a treia la număr.
În anul 1906 se ridică și casa parohială în partea de sud a schitului, cu ocazia resfințirii bisericii de către mitropolitul Iosif Gheorghian. În anul 1863, când are loc secularizarea averilor mănăstirești, biserica Schitului Lespezi este transformată în biserică parohială.
În prezent, biserica Schitului Lespezi este biserică de parohie și începând cu anul 2006, trece printr-un proces de restaurare și renovare.
Date de contact: Strada Podul Neag, nr. 3, oraș Comarnic, Județ Prahova, nr. telefon: 0244 392.201. |