De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un frumos lăcaş de cult din Muscel!
- Este în comuna Dragoslavele, Județ Argeş
- Construit în 1929
- Poartă Hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”
- Deschis turiștilor
Comuna Dragoslavele se află în partea de nord-est a judeţului Argeş, la 73 de km distanţă de Piteşti şi 20 km de Câmpulung Muscel…
- Cod monument Istoric: AG-II-m-A-13679
- Trasee amenajate:
- Condiții de vizitare:
- Sărbătoare anuală: 23 aprilie
A fost atestată documentar încă din anul 1368, când se vorbea despre existenţa a două sate, Dragoslavele de sus şi Dragoslavele de jos.
Patrimoniul cultural al comunei Dragoslavele este reprezentat Biserica Adormirea Maicii Domnului, din anul 1661; Crucea lui Lupu Vamesu, din anul 1692; Crucea lui Coman Parcalabul, din anul 1724; Biserica Inaltarea Domnului, din anul 1745; Schitul Dragoslavele, din anul 1929; Resedinta patriarhala, din anul 1930.
Schitul Dragoslavele poartă hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” şi este un schit cu obşte de călugări, care a luat fiinţă în anul 1929, iniţial ca reşedinţă patriarhală de odihnă pentru preoţimea musceleană care a ridicat aici o vilă, pe care, au dăruit-o ulterior Patriarhului Miron Cristea, primul Patriarh al României întregite şi prim-ministru al României, între anii 1938-1939.
Au mai fost ridicate şi alte vile, pe una dintre acestea fiind postată o placă comemorativă pe care scrie că „această casă s-a zidit din temelie, iar celelalte s-au refăcut cu cheltuiala preoţimii muscelene, care le-a dăruit Patriarhului Miron în 1929 ca să fie reşedinţă de odihnă pentru Patriarhul României.”
În anul 1949, Prea Fericitul Patriarh Justinian (1948-1977) a adus aici de la Predeal o biserică maramureşeană din lemn, originară din Borşa, construită în sec. al XVII-lea. A restaurant din banii săi zidurile care înconjurau parcul şi cele trei case existente şi a înfiinţat Schitul Dragoslavele, căruia î-a dăruit biserica, clădirile şi terenul aferent.
Biserica este aşezată pe o fundaţie de bolovani de piatră, cu pereţii exteriori din grinzi de lemn. Intrarea în biserică se face printr-o uşă masivă din lemn. Biserica este formată din altar, naos şi pronaos, deasupra căruia se află turnul clopotniţă, de formă patrulateră, înaltă şi ţuguiată. oslavele a fost sfinţită în data de 21 august 1949, în cadrul căreia se oficiază slujbe în fiecare duminică şi de sărbători. În anul 1959, Patriarhul Justinian a fost trimis la Schitul Dragoslavele şi obligat să stea aici timp de câteva luni, în urma protestelor sale faţă de măsurile abusive ale regimului comunist de a desfiinţa mănăstirile. Între anii 1950-1960, în cadrul aşezământului a funcţionat o şcoală de cântăreţi bisericeşti, care nu mai există în prezent.
În apropierea schitului Dragoslavele, poate fi vizitată Mănăstirea Nămăieşti, ascunsă într-o stâncă la altitudinea de 765 de metri, ale cărei origini sunt învăluite în legende.
Cale de acces: Bucureşti-Târgovişte-Câmpulung-Muscel-Dragoslavele (DN 71, DN 72A, DN 73/E 574);
Sursa foto: arges.djc.ro
Date de contact: la 500 m V de centrul comuna Dragoslavele, judeţ Argeş. |