De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este o arie protejată ce adăposteşte două habitate de sărătură de interes comunitar!
- Este în Ocna Veche, judeţ Cluj
- Rezervaţie naturală de tip mixt
- Suprafaţă: 10 ha
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
- Trasee amenajate: nu
- Trasee marcate: nu
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
Rezervaţia „Sărăturile Ocna Veche” se află pe teritoriul administrativ al oraşului Turda, în partea de sud-est a judeţului Cluj. Reprezintă o arie protejată de interes naţional ce se întinde pe o suprafaţă de 10 ha şi a cărei importanţă este dată de cele două tipuri de habitate de sărătură de interes comunitar. Acestea sunt comunitatea cu salicornia şi alte specii anuale ce cresc pe terenurile umede şi nisipoase şi pajiştile şi mlaştinile sărăturate panonice şi ponto-sarmatice.
Această rezervaţie naturală de tip mixt a fost înfiinţată în anul 1994 şi declarată arie protejată prin Legea nr. 5 din 6 martie 2000. Aria protejată a luat naştere ca urmare a exploatărilor de sare, astfel că s-a format această zonă cu protecţie de interes naţională.
Valoarea acestei arii este dată şi de prezenţa a zece lacuri hiperalcanile, care au luat naştere ca urmare a surpării unor galerii de sare ale Salinei Turda, precum şi a alunecării unor terenuri aferente.
Climatul este temperat-continental moderat, cu o temperatură medie anuală de 9 grade C. În ceea ce priveşte precipitaţiile medii anuale, acestea sunt mai rare, ajungând la ajung la 500 mm.
Aria protejată „Sărăturile Ocna Veche” a favorizat dezvoltarea unor asociaţii vegetale cu plante halofile cum ar fi Salicornia (familia Amaranthaceae), specii de moşişoare (Liparis loeselii), gălbinare (Serratula lycopifolia), specie care este inclusă pe lista roşie a IUCN, precum şi alte specii de sărătură sau endemice. Brădişorul de sătătură se găseşte în asociaţie cu ghirinul în zonele cu soluri mai sărate se găseşte, iar în zonele cu sol mai puţin sărate în asociaţie cu specii de steliţă.
Se mai găsesc asociaţii de peliniţă de sărătură cu steliţă, sică, iarbă de sărătură, odolean, sânziană galbenă, asociaţii de colilie cu cimbrişor sau asociaţii de păiuşuri. În ochiurile de apă se găsesc două specii de amfibieni, izvoraşul cu burtă galbenă şi broasca mică de lac. Se întâlnesc păsări precum cioara de semănătură, cioara grivă, stâncuţa, coţăfana, cucul, măcăleandrul, ciocârlia, codobatura albă, ciocârlanul, rândunica, sticletele, graurele, vânturelul roşu etc.. În solurile sărăturate au fost descoperite 65 de specii de viermi cilindrici, dintre care se remarcă una, care este nouă pentru ştiinţă, opt, care sunt noi pentru fauna ţării, precum şi câteva specii rare.
Aria se află lângă drumul judeţean DJ161B, care leagă oraşul Turda de localitatea Crairât, din apropierea drumului naţional DN15-Târgu Mureş-Cluj Napoca.
Date de contact: Ocna Veche, judeţ Cluj. |