De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că la Salina Târgu Ocna te vei putea bucura, în afară de tratamentele specifice zonei, şi de o bază de agrement de suprafaţă, recent amenajată.
- Este în Târgu Ocna, Județul Bacău
- Pe Valea Trotuşului
- Baza de agrement din subterane se află la o adâncime de 240 de metri
Pentru cei care caută sănătate curată şi distracţie în acelaşi timp, Salina Târgu Ocna e o destinaţie mai mult decât potrivită…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: vara mai ales.
Salina Târgu Ocna se află în oraşul botezat cu acelaşi nume din judeţul Bacău, fix în centrul Moldovei. Locul de pe Valea Trotuşului este cunoscut drept zonă de exploatare, preparare şi de comercializare a sării, dar şi ca o destinaţie turistică, atât pentru cei care caută îmbunătăţirea stării de sănătate, cât şi pentru amatorii de distracţii de calitate.
Baza de agrement amplasată la o distanţă de 240 de metri adâncime oferă condiţii propice pentru tratarea diverselor afecţiuni ale căilor respiratorii, pentru relaxare, plimbare, reculegere în biserica ortodoxă „Sfânta Varvara” din interiorul salinei, petrecerea de timp de calitate în muzeul sării şi altele.
Din anul 2010, Salina Târgu Ocna oferă turiştilor şi o bază de agrement, la suprafaţă, în incinta sucursalei. În acest centru te vei putea bucura de: un ştrand cu apă sărată, un cabinet medical, duşuri, o terasă şi un magazin şi pentru internauţii cronici: internet wireless gratuit.
Inaugurarea minei Trotuş s-a realizat la data de 6.08.1970, inaugurarea galeriei „Unirea” a avut loc în 1984, iar un an mai târziu, la 10 august 1985, s-au dat în folosinţă benzile transportoare ale galeriei menţionate.
În momentul de faţă, în mina Trotuş se desfăşoară activităţi de exploatare a sării la etajele X şi XI, iar activităţile de turism au loc preponderent la etajul al IX-lea. În perioada 14 aprilie – 3 decembrie 1992 în Salina Târgu Ocna s-a înfiinţat prima biserică ortodoxă subterană din Europa, având hramul Sfânta Varvara, protectoarea minerilor.
Se remarcă înăuntrul lăcaşului de cult: catapeteasma formată din 24 de icoane, icoana Sfintei Varvara şi a Sfintei Paraschiva, ocrotitoarea Moldovei, iconostasele scaunul împărătesc, aplicele şi candelabrul realizate de către mineri- artizani.
Amenajarea bazei moderne de turism şi de agrement din subterane s-a produs la data de 11.07.2005; aceasta se întinde pe o suprafaţă de 13.000 de metri pătraţi şi adăposteşte echipamente şi condiţii favorabile pentru practicarea de minifotbal, baschet, tenis de câmp, tenis de masă, biliard, jocuri mecanice. Totodată, aici se găsesc spaţii de joacă pentru copii prevăzute cu tobogane gonflabile.
Cei interesaţi în remedierea problemelor de sănătate ar trebui să afle că Salina Târgu Ocna le pune la dispoziţie un spaţiu pentru gimnastică şi un cabinet medical, iar procedurile de tratare a diverselor afecţiuni respiratorii se desfăşoară sub supravegherea personalului medical.
Interesant de văzut este şi „Muzeul Sării”, unde poţi afla informaţii cu privire la începuturile şi evoluţia exploatării şi prelucrării sării în zonă, dar şi date referitoare la proprietăţile terapeutice ale minereului. Între două terapii, poţi da o raită şi la terasa ori la magazinul alimentar, ce funcţionează în interiorul salinei, eventual şi la magazinul de suveniruri, ca să-ţi întregeşti colecţia de magneţi.
Sursa foto: infoturism-moldova.ro