De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că în interiorul ei a fost amenajat cel mai mare parc salin din ţară!
- Este în Ocnele Mari, judeţ Vâlcea
- Suprafaţa amenajată: 10 000 m2
- Lungimea galeriei de acces: 13 km
- Altitudine 225 m deasupra nivelului marii
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Temperatura: 13-15 grade
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Salina Ocnele Mari se află în partea central-sudică a ţării, în localitatea omonimă, judeţul Vălcea. În această zonă au fost descoperite numeroase topoare-ciocan de minerit ce datează din epoca neolitică, a bronzului şi prima epocă a fierului, dovezi ce stau mărturie că exploatarea sării se făcea de mii de ani.
Denumirea „Ocnele Mari” provine de la faptul că în sec. al XVIII-lea ajunsese să fie considerată cea mai importantă din sud-vestul României, însă avântul l-a cunoscut în timpul domniei lui Constatin Brâncoveanu.
În cadrul salinei a fost amenajat în 2009 cel mai mare parc salin din ţară care înglobează un muzeu al sării, unde sunt expuse diverse exponate începând din neolitic şi până în prezent, o biserică, un restaurant, o cramă, magazine de suveniruri, baruri, precum şi zone de agrement, precum terenuri de fotbal, tenis, masă de biliard, carting, locuri de joacă pentru copii. Acest spaţiu deschis turiştilor se întinde pe o suprafaţă de 10.000 mp, la 225 m deasupra nivelului mării. În interiorul salinei circulă un microbuz din jumătate de oră în jumătate de oră, al cărui traseu durează 10 minute.
Merită menţionat faptul că biserica din salina este considerată cea mai mare biserică subterană din ţară şi poartă două hramuri, Sfântul Gheorghe” şi „Sfânta Varvara”, ocrotitoarea minerilor.
Bineînţeles că în salină se realizează şi tratamente cu aerosoli salini, în special, pentru afecţiuni respiratorii (astm bronşoc, infecţii respiratorii, bronşită astmatiformă, sinuzită maxilară), dar şi pentru diferite tipuri de alergii, nevroză, stare de oboseală cronică etc. În acest sens, există şi abonamente pe o perioadă de şapte zile sau mai mare pentru cei interesaţi. Unităţi de cazare se găsesc în zonă.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – 17 RON
Elevi, studenţi (pe baza carnetului de student) – 8 RON
Copii (3-7 ani) – 8 RON
Copii sub 3 ani – gratuit
Pensionari – 8 RON
Grup adulţi (minim 30 pers) – 14 RON/ persoană
Grup elevi, studenţi, pensionari (minim 30 pers) – 7 RON/ persoană
Abonament adulţi – 84 RON
Abonament copii, elevi, studenţi, pensionari – 35 RON
Pentru fiecare zi de abonament peste cele 7 zile – adulţi- 12 RON/ pers
Pentru fiecare zi de abonament peste cele 7 zile – copii, elevi, studenţi, pensionari – 5 RON/pers
Microbuzul care transportă turişti în subteran circulă o dată la jumătate de oră. Timpul de mers al microbuzului în incinta salinei durează în jur de 10 min până la punctul turistic.
|
Luni – Joi: 10:00-15:00 (ultima intrare la ora 14:00)
Vineri – Duminică: 10:00-17:00 (ultima intrare la ora 16:00)
|
Date de contact: Ocnele Mari, judeţ Vâlcea, nr. telefon: 0250772038. |