- Este în Cacica, Județul Suceava
- în regiunea Bucovina
Printre altele, Salina Cacica este un vechi loc de distracţie din localitatea Cacica, judeţul Suceava…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: vara
Descoperirile arheologice din 1989 de la Cacica au evidenţiat faptul că aici a existat una dintre cele mai vechi exploatări de sare recristalizată din saramură (prin fierbere şi evaporare) din Europa, din perioada culturii Starčevo-Criş (neoliticul timpuriu). În zonă există şi astăzi mai multe izvoare sărate.
În preajma anului 1780, pe locul ocupat astăzi de localitatea Cacica (în nord-estul României, la 18 km de Gura Humorului şi la 40 de km de Suceava, în regiunea Bucovina), au fost identificate zăcăminte de sare. Câţiva ani mai târziu, în 1798, s-a dat, aici, în exploatare o salină, unde activau muncitori şi tehnicieni aduşi din diferite provincii ale Imperiului Habsbrugic, din Galiţia mai ales, cei mai mulţi fiind de etnie polonă şi de religie romano-catolică.
Astăzi, în mină se coboară pe trepte de brad vechi, de peste 200 de ani, mineralizate de saramura care a pătruns în lemn. Temperatura din mină este de aproximativ -15 grade Celsius.
Tot aici există câteva obiective turistice, pe care n-ar trebui să le ocoleşti: Capela romano-catolică Sf. Varvara – este situată la capătul scărilor cu 192 de trepte, la 21 de metri adâncime. A fost construită în 1806, la iniţiativa preotului polon Jakub Bogdanowicz, care a dorit construirea unui lăcaş de cult pentru muncitorii de confesiune romano-catolică.
Iniţial era căptuşită cu lemn, dar materialul a fost îndepărtat în 1904. Patroana capelei este Sf. Varvara, patroana minerilor, lăcaşul adăpostind elementele obişnuite dintr-un lăcaş de cult: altar, icoane, candelabru, amvon şi balcon pentru cor. Altarul şi amvonul au fost sculptate în sare masivă. Capela are dimensiuni mari (25 m lungime, 9 m lăţime şi 7 m înălţime), pereţii sunt rectangulari, iar în partea dreaptă se află icoana Sfintei Varvara.
Capela ortodoxă se află la adâncimea de 35 metri. La acest nivel, galeria săpată direct în sare este mai largă şi are, pe pereţi, basoreliefuri sculptate în stânca de sare, cu tematică religioasă. Acestea sunt opera recentă a unor tineri sculptori din zonă şi sunt realizate, unele dintre ele, după modele similare de la Salina Wieliczka de lângă Cracovia. În partea dreaptă a capelei se află Icoana Sf. Daniil Sihastrul.
Interesant de văzut este Lacul Sărat, un lac artificial săpat de mineri la o adâncime de 35 de metri, pe pereţii căruia se găsesc cristale de sare. Măsoară 10×6 metri şi este îngrădit cu o balustradă. Câteva reflectoare îl luminează, creind şi o atmosferă aparte. Cu ani în urmă, se practicau, chiar, mici plimbări „veneţiene” pe Lacul Sărat.
Aici vei găsi şi o sală de dans numită şi „Sala Ing. Agripa Popescu” (botezată după numele primului director general al Regiei Monopolurilor Statului). Se află la adâncimea de 37 de metri, are dimensiuni mari, iar la capete există 3 balcoane săpate în sare. Sala de dans a fost şi primul loc de distracţie din zonă, unde se organizau frecvent baluri, întâlniri festive şi spectacole.