De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un edificiu important al Capitalei.
- Este în Bucureşti
- Construit în 1960
- Deschis turiştilor cu taxă de vizitare.
Sala Palatului este un monument istoric, centru de conferinţe şi sală de concerte…
- Constructor/ Autor: arh Tiberiu Ricci
- Cod monument Istoric: B-II-m-B-18423
- Condiții de vizitare: parțial
Sala Palatului este o construcţie ce a fost realizată între anii 1959-1960, în timpul regimului lui Gheorghe Ghiorghiu-Dej, după proiectul arhitectului Tiberiu Ricci. Clădirea a fost ridicată sub supravegherea arhitectului şef Horia Maicu.
Sala Palatului este poziţionată în Piaţa Revoluţiei, se află în spatele Muzeului Național de Artă al României, înființat în clădirea fostului Palat Regal de pe Calea Victoriei.
În timp, a devenit unul dintre simbolurile Bucureștiului, găzduind de-a lungul anilor mai multe conferințe importante, precum cea organizată de Comisia Economică a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa, Congresul Mondial pentru Populație, Congresul Mondial pentru Energie și Congresul Mondial al Crucii Roșii. Mai mult, a găzduit de asemenea și zeci de concerte și evenimente culturale precum Festivalul „George Enescu”.
Sala Palatului a fost concepută astfel încât să ofere un spaţiu deosebit, cu scena mare, de 28 de metri deschidere, 15 metri lăţime. Dotarea tehnică este de un înalt nivel profesional, cu instalaţii profesionale de amplificare a sunetului, echipamente performante de iluminat, proiecţie cinematografică: 35-70 mm. Sala Mare are o capacitate de 4.060 şi a fost făcută in formă de amfiteatru, cu o diferenţă de nivel de 12 metri.
Numeroase personalităţi preferă Sala Palatului pentru desfăşurarea marilor evenimente datorită spaţiilor existente: săli de primire, saloane pentru organizarea de cocktailuri, conferinţe de presă etc.
În Sala Luterană se desfăşoară activităţile expoziţionale. Sala se situează în apropierea intrării principale, are formă rectangulară, o suprafaţă de 768 mp şi este amenajată într-un stil elegant, cu pardoseală de marmură roşie şi colonade, iar candelabrele masive completează decorul.
Garderoba, de 482 mp, este situată în centrul complexului expoziţional, în stânga şi în dreapta culoarelor de acces. Se remarcă prin cele două borduri de colonade din marmură roşie.
Sala Coloanelor o găsim le nivelul al doilea al Sălii Palatului. Permite accesul în Sala Mare prin două porţi mari, laterale. Intrarea în Sala Coloanelor se face printr-o bordură de coloane din marmură. Aici se organizează conferinţele naţionale şi internaţionale. Are o capacitate de 450 de locuri şi o suprafaţă de 563 mp.
Foaierul este situat la primul nivel al Sălii Palatului. Este folosit adesea ca spaţiu expoziţional şi are o suprafaţă 560 mp,
Din foaier se face accesul în sălile Alfa şi Beta, dar şi în loja oficială a Sălii Mari. Se remarcă prin Aleea Colonadelor, un ansamblu de coloane din marmură roşie dispuse în jurul unui larg balcon central. Totul este completat de marmura albă şi scările monumentale laterale.
Sălile Alfa şi Beta sunt situate la primul nivel al edificiului, dispuse simetric faţă de Sala Mare. Au o suprafaţă de 118 mp fiecare. Dispun de maximum 100 de locuri. Aici se organizează simpozioane, mese rotunde sau întâlniri de afaceri.
Salonul Oficial al Sălii Palatului este amplasat între sălile Alfa şi Beta. Este utilizat pentru primirea delegaţiilor oficiale pentru congrese, conferinţe, expoziţii specializate sau alte evenimente.
Sala Maură o găsim la parter, are formă pătrată şi este sprijinită de patru coloane din marmură roşie. De aici, se face accesul către Sala Garderobei prin Holul Galeriei, cât şi în exteriorul complexului Sălii Palatului.
Sala Palatului este astăzi recunoscută datorită evenimentelor organizate aici: concerte, festivaluri, spectacole de teatru şi film, expoziţii naţionale, congrese sau lansări de anvergură. În prezent, aici se organizează, în medie, 180 de spectacole anual şi peste 60 de expoziţii. Sala Palatului este administrată de Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS).
Adresă: Strada Ion Câmpineanu, nr. 28, Sector 1, București, România