- Este în Bogdan Vodă, Județul Maramureş
- Unitate geografică: Depresiunea Maramureş
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Datare: secolele XIII-XIV
- Origini: medievale
Ruinele Reşedinţei Voievodale de pe Dealul Cetăţii este un monument istoric de o importanţă deosebită datorită semnificaţiei lui…
- Trasee amenajate: da
- Cod sit: MM-I-s-A-04376
Reşedinţa Feudală a lui Bogdan Vodă a fost ridicată în secolele XIII-XIV, pe Dealul Cetăţii, pe malul din partea de miazăzi a Izei. Ruinele fostei resedinţe a Voievodului şi ruinele bisericii de piatră pot fi văzute într-o curte părăsită, aproape de biserica de lemn.
De aici a plecat voievodul Bogdan către Moldova, împreună cu oștenii săi cei mai de seamă, în 1359. El s-a răzvrătit împotriva regelui Ungariei, Ludovic cel Mare, a trecut Carpaţii prin pasul Prislop şi a întemeiat statulul feudal independent Moldova, fiind primul domn al ei.
Biserica de piatră era mănăstirea domnească, cea mai veche biserică de zid din Maramureș, care a fost utilizată şi de credincioșii comunei când biserica cea nouă era în construcție.
În 1984, ruinele au început sa fie studiate de arheologi, cercetările fiind conduse de Radu Popa. După moartea arheologului, şantierul a fost părăsit.
Biserica din lem de lângă ruinele cetăţii a fost înălţiată în 1718 şi reprezintă un monumet de arhitectură deosebit si foarte valoros. În interior, biserica are picturi remarcabile. Pe lână acestea, există şi un candelabru sculptat în lemn, de la 1801. În exterior, clădirea e înconjurată de un brâu cioplit în bârbele construcţiei, sub formă de funie.
Satul a purtat iniţial numele de Cuhea, apoi a fost redenumit Bogdan Vodă, în memoria voievodului maramureşean, care stătea aici.
Acces: comuna Bogdan Vodă, judeţul Maramureş – DJ 186