- Este în Căciuleşti, Judeţul Dolj
- Construită în secolele XVII-XIX
- Poartă Hramul Sfântului Mucenic Dimitrie
- Deschis turiştilor fără taxă de vizitare.
Mănăstiriea Alba sau Schitul Zdralea reprezinta o ruină înaltă, ce dăinuieşte peste secole…
- Cod monument Istoric: DJ-II-m-B-08226
Mănăstirea mai este cunoscută sub numele de Biseria Sfântul Dumitru, potrivit hramului pe care-l purta. Cartografia Episcopiei Râmniciului de la 1840 spune că Mănăstirea Alba a fost construită de locuitorii din Căciuleşti în anul 1709 şi a fost distrusă de otomani. Cinci ani mai târziu, aceeaşi cartografie spune despre ea că este în proprietatea schitului Roaba, că acolo coluiesc 15 suflete, un preot, un cântăreţ şi un dicacon.
Din biserica din zid, astăzi au mai rămas doar nişte prereţi înalţi, fără bolţi, cu mare parte din trun prăbuşită. Avea un turn foarte puternic deasupra pronaolului, ceea ce indică o construcţie din secolul al XVII-lea.
Cei care au studiat aceste ruine au constatat ca edificiul prezintă elemente atipice, din cauza cărora nu se poate afce o analiză stilistică mai concretă. Are laturile absidiei foarte lungi, decroşul foarte marcat faţă de planul dreptunghiular al corpului bisericii, torul din cărămizi special profilate care înconjoară biserica, mai puţin turnul de scară, care are un plan circular şi în interior, şi în exterior.
Brâul este realizat într-o manieră care nu se mai foloseşte după începutul secolului al XVIII-lea, fiind preferată realizarea acestuia din cărămizi, plasate în retragere şi conturarea semiciercului din tencuială. Şi ferestrele ridică semne de întrebare: sunt două perechi pe laturile sudică şi nordică ale pronaosului. Iar decroşul faţadei estice a turnului clopotniţă pare să fie din altă epocă de construire decât restul edificiului.
Decoraţia interioară este realizată în stuc şi reprezintă reliefuri florale, medalioane şi o imagien a vulturului bicefal , care nu poate data mai devreme de a doua jumătate a secolului al XVIII-lea.
Pe peretele exterior estic al turnului nu există urme de tencuială, însă există pe el o marcă a urmei pantei acoperişului, ceea ce duce din nou la o contrazicere a elementelor în ceea ce priveşte datarea şi nu se poate face o încadrare corectă în timp a bisericii.
Date de contact: Localitatea Căciuleşti, Comuna Dobreşti, Judeţ: Dolj