- Este la 2 km de Murighiol, Județ Tulcea
- Anul construirii cetăţii nu este cunoscut
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Cetatea Halmyris a fost întemeiată pe malul sudic al golfului antic Halmyris al Mării Negre, fiind descoperită în anul 1981…
- Cod monument Istoric: TL I s A 05844
- Trasee amenajate: nu
- Condiții de vizitare: în orice anotimp/deschis turiștilor
Zona în care a fost ridicată cetatea păstrează dovezi de locuire, încă din perioada preromană, în apropierea cetății romane fiind identificată și o necropolă getică.
Din cercetările arheologice realizate reiese că cetatea a cunoscut mai multe etape de transformare, după cum urmează: la sfârşitul sec. I avea rol de fortificaţie romană de pământ, după care castru de piatră al cavaleriei legiunilor romane, între secolele II si III d.H, sediul unei staţii pentru flote militare romane Classis Flavia Moesica și până în sec VII d.H. cetate romană.
La Poarta de Nord au fost descoperite câteva inscripţii care menţionează de o așezare civilă de epocă romană numită Vicus Classicorum, în traducere „satul corăbierilor”, despre care se presupune că ar fi fost întemeiată parţial de veteranii care au aparţinut flotei dunărene Classis Flavia Moesica, în urma îndeplinirii stagiului militar.
În prezent, din cetate s-au mai păstrat următoarele monumente: Poarta de Nord, Poarta de Nord-Vest, Poarta de vest. Thermae-le. De asemenea, sub altarul Basilicii paleocrestine, au fost descoperite moaștele celor mai vechi martiri creştini atestaţi în Dobrogea, sfinţii Epictet și Astion, care au fost martirizaţi în anul 290 d.H, în timpul împăratului Diocleţian.
În zilele de 7 şi 8 iulie, are loc marele praznic, cȃnd credincioși din toata ţara se adună aici pentru a se ruga la raclele cu moaștele sfinţilor mucenici, care au trăit la sfȃrşitul secolului al III-lea, în cetatea Halmyris.
Aceştia sunt cunoscuţi pentru minunile pe care le-au săvârșit în timpul vieţii și după moartea lor, acestea fiind înregistrate în Acta Sanctorum, document ce se găsește în biserica Mȃntuitorului din Utrecht (Olanda). Erau cunoscuţi şi sub numele de „Doctorii fără de arginţi”.
În prezent, castrul roman Halmyris este supus cercetărilor arheologice care sunt realizate de un colectiv condus de Mihail Zahariade, din cadrul Institutului de Tracologie București.
Date de contact: la 2 km est de Murighiol, pe partea stângă a DJ Tulcea-Dunavăţul de Jos, judeţul Tulcea, nr. telefon 0240/513231. |
|
|