- Este în comuna Prejmer, Județ Brașov
- Rezervație naturală
- Suprafață: 258 ha
- Deschis turiștilor
- Fără condiții de campare
ădurea şi mlaştinile eutrofe din Prejmer este una din rezervaţiile naturale ale Romaniei, care adăposteşte un mediu propice pentru dezvoltarea unor specii de floră şi faună, declarate monumente ale naturii…
- Trasee amenajate: nu
- Trasee marcate: nu
- Condiții de vizitare: în orice anotimp/ deschis turiștilor
În acest sent, o specie central asiatică, numită Primula farinoasa, poate fi găsită la noi doar în mlaştina Hărman şi Rezervaţia, pădurea şi mlaştinile eutrofe de la Prejmer.
Rezervaţia are o suprafaţă de 258 de hectare, din care 252 de hectare sunt ocupate de pădure şi 6 hectare de mlaştină. Se află în Depresiunea Braşovului, la o distanţă de 15 km de Braşov, la limita central estică a judeţului Braşov cu judeţul Covasna.
Ce face ca această rezervaţie să fie specială, este existenţa unor clase diferite de habitate formate din păduri subatlantice de stejar, păduri mixte medioeuropene (stejar şi carpen), păduri aluviale cu frasin, arin negru şi mlaştini calcaroase cu vegetaţie ierboasă Cladium mariscus.
În ceea ce priveşte fauna, aceasta este reprezentată de specii mari şi mici de mamifere, cum sunt mistreţul, pisica sălbatică, cărprioara, veveriţa etc., păsări, precum sturzul-de-vâsc, mierla, ciocănitoarea verzuie, pupăza, cucuveaua, etc., broaşte, reptile şi diverse specii de insecte.
În ceea ce priveşte flora, rezervaţia Pădurea şi mlaştinile eutrofe de la Prejmer adăposteşte specii rare de flori, dintre care laleaua pestriţă, roua cerului, ochii broaştei, stânjenelul mic de munte, jimla, coada-iepurelui şi multe altele.
Arborii predominanţi sunt stejatul, carpenul, frasinul, arinul, salcia albă etc.
Date de contact: Drumul european (DN11) Braşov – Lunca Câlnicului sau drumul județean (DJ112) pe ruta Hărman – Podu Oltului; |