- Este în satul Acris, comuna Vama Buzăului, judetul Braşov
- Unitate geografică: Carpaţii Curburii
- Altitudine: 737 m
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Valea Zimbrilor este o rezervaţie naturală creata pentru a conserva specia pe cale de dispariţie…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: nu
Rezervația naturală Valea Zimbrilor a fost inaugurată în noiembrie 2008. Are o suprafață de 100 de hectare, dintre care 80 de pădure şi 12 de păşune, teren pus la dispoziţie de primăriile comunelor braşovene Vama Buzăului şi Prejmer.
Rezervaţia a fost creată în cadrul proiectului pentru Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov, finanţat de CJ Braşov cu 400.000 de euro. Este cea de-a patra rezervaţie din România dedicată zimbtilor.
Când a fost inaugurată, rezervaţia avea doar nouă hectare şi cinci zimbri (Bison bonasus), patru adulţi şi un pui, primiti gratuit, prin Asociaţia Europeană a Zimbrilor, de la trei grădini zoologice din afara ţării: Elveția (2), Italia (1) și Austria (2). Numărul lor a crescut la optsprezece. Turiştii îi pot vizita zilnic, gratuit.
Planul autorităţilor este ca, la un moment dat, să lase zimbri în libertate, pentru a repopula Muntii Carpaţi.
Zimbrul este cel mai mare anumal din Europa, masculul cântărind la maturitate până la o tonă – o tonă şi o sută de kilograme. Femela nu depăşeşte 600 de kg. Zimbrul, animal ierbivor, trăieşte în păduri şi are foarte puțini dușmani naturali. În captivitate, trăieşte 25-28 de ani, iar în libertate, mai puţin.
Este o specie pe cale de dispariţie. În 1927, în toată lumea mai existau în jur de 50 de zimbri, toţi în grădini zoologice. Ultimii zimbri din libertate au fost vânaţi de braconieri după Primul Război Mondial.
Din 1951, zimbri au fost reintroduşi în sălbăticie, în zone protejate din Polonia, Belarus și Republica Moldova, turme existând și în Lituania, Ucraina, Rusia și Kîrgîzstan, iar grădini zoologice din 30 de țări au exemplare din acest animal. În 2000, specia număra 3.600 de exemplare cu un grad mare de consangvinitate, toate fiind descendente din doar 12 indivizi. Din acest motiv zimbrii actuali au o diversitate genetică limitată, fiind foarte vulnerabili la boli.
În România, zimbrii au fost reintroduşi în 1958. Există patru rezervaţii de zimbri: Rezervația Dragoș-Vodă de la Vânători Neamț, Rezervația Neagră de la Bucșani, Dâmbovița, Rezervația Valea zimbrilor din Vama Buzăului, Rezervaţia de la Hațeg – Slivuț. Mai pot fi admiraţi la Grădina Zoologică din Târgoviște și la Grădina Zoologică din București (un singur exemplar).
Preț intrare |
Orar de vizită |
Gratuit |
zilnic între orele 10:00 -18:00 |
Date de contact: DN 10, de la Braşov până la Întorsura Buzăului (30 de kilometri), iar de aici încă 5 kilometri pe DJ 103A către Vama Buzăului. La ieşirea din Acriş, pe partea stângă, se află rezervaţia. |
|
|