- Este în centrul Bucureștiului
- Rezervație naturală urbană
- Suprafața: 2 km²
- Deschis turiștilor fara acces auto.
- Fără condiții de campare
Zona din centrul Bucurestiului cunoscuta ca ‘Lacul Vacaresti’ sau mai nou ‘Delta Capitalei’. Aici se regaseste un intreg ecosistem asemanator cu cel al Deltei Dunarii…
Este un loc de o frumusete rara prin prisma speciilor rare de vietuitoare din jurul Lacului. Un proiect amplu al lui Nicolae Ceausescu, intrerupt de revolutie, si neglijata apoi de autoritati s-a transformat in mod natural intr-o insula de liniste, unde traiesc specii rare de pasari si animale.
In acest loc din inima Bucurestiului au fost observate aproximativ 90 de specii de pasari. Multe dintre ele protejate in Europa. Pasarile au migrat aici pentru ca au gasit adevarate resurse de hrana si un habitat natural specific. Aici s-a format un intreg ecosistem. Asemanarea cu Delta Dunarii nu este deloc exagerata.
- Trasee amenajate: da, pentru bicicleta.
- Trasee marcate: nu.
- Condiții de vizitare: de preferat atunci cand vremea in Bucuresti nu este ploioasa, daca ploua terenul devine mlastinos.
Istoria acestui loc incepe in 1716, cand Nicolae Mavrocordat ridica aici Manastirea Vacaresti, care se intindea pe actuala suprafata a rezervatiei naturale si era inconjurata de culturi de vita de vie. Construcia Manastirii dureaza pana in 1736 cand devine cel mai important monument de arhitectură al secolului 18 şi, totodată, cea mai mare mănăstire din sud-estul Europei.
In 1848 Manastirea Vacaresti este tranformata paradoxal in inchisoare pentru cei care au starnit revolutia pasoptista.. Urmează apoi anii de declin ai Manastirii: Zidurile sunt zguduite de cutremure, iar lipsa de interes a autorităţilor determină degradarea continuă a edificiului. Insa, in anul 1973 se porneste planul prin care închisoarea Văcăreşti este dezafectată şi se demarează preoiectul de restaurare a lăcaşului. In 1986 Nicolae Ceausescu dispune amplasarea unui tribunal pe teritoriul Manastirii Vacaresti, suprapunandu-se pe acesta, astfel in Decembrie 1986 Manastirea este daramata. Ramane una din cele mai mari crime facute de dictator.
Ceausescu isi schimba planul dupa daramarea Manastirii intr-unul mai grandios: Construirea unui Complex Olimpic si a unei sali de sport si conferinte de 12.000 de locuri pentru organizarea Olimpiadei din 2004. Dupa aceasta idee, Ceausescu se razgandeste inca o data si dispune crearea unui lac, care trebuia să facă parte dintr-un sistem destinat evitării inundaţiilor, precum şi strângerii apei.
Dupa revolutie lucrarile sunt stopate si nu sunt continuate. Desi fusesera deja executate lucrari de infrastructura acestea nu au fost reluate iar toate materialele din zona au disparut. Pana in anii 2000 aici se dezvaluia un peisaj dezolant, cu lucrari neterminate, si gunoaie la tot pasul.
Dupa anul 2000 transformarea acestei zone libere din centrul Bucurestiului nu a venit dintr-un proiect al autoritatilor. In mod natural, aici s-a creat un adevarat paradis verde, un ecosistem destul de avansat, o adevarata Delta Urbana. Interesul pentru aceasta zona este mare, asociatii precum World Wildlife Foundation sau National Geographic incearca sa faca toate demersurile pentru ca Rezervatia Naturala sa fie recunoscuta si de autoritati.
Dr. Entomolog Irinel Popescu, despre Vacaresti: „Delta din Văcăreşti poate concura chiar cu biodiversitatea unei zone precum este Parcul Natural Comana. Am găsit aici şi Tetramesa variae, specie semnalată pentru prima dată în fauna României” .
Astazi, intreaga zona e in litigiu intre Ministerul Mediului si o firma privata, care in ianuarie 2003, a primit in concesiune terenul pentru 49 de ani, ca sa ridice o baza sportiva. Cateva asociatii militeaza ca acest loc sa devina rezervatie naturala.
În cei peste 20 de ani cât a fost neglijată, zona Lacului Văcărești a fost recucerită de natură. Locul, cunoscut în prezent și ca „Groapa Văcărești”, este alimentat de izvoare subterane, care au permis creșterea unei vegetații diverse și a unor viețuitoare, ca stârci, egrete, cormorani, pescăruși, lebede, lișițe, rațe sălbatice, șerpi de apă, tritoni, vulpi și bizami, care supraviețuiesc într-un ecosistem stabil
Zilnic in zona Vacaresti mii de bucureşteni vin şi pleacă din ansamblurile rezindentiale din apropierea lacului Văcăreşti, sau îşi fac cumpărăturile în Mall-ul din zonă, în vreme ce de cealaltă parte a lor, dincolo de zgomotul îndepărtat al maşinilor în trafic, se aude cântecul păsărilor sau zumzetul insectelor.
Autor video: Serban Petrescu
Acces: Dinspre Sos. Vacaresti sau Sos. Oltenitei, fara acces auto. Zona deschisa spre vizitare tot timpul anului. |