- Este în Mogoşeni, Judeţul Bistriţa-Năsăud
- Unitate geografică: Dealurile Năsăudului – Depresiunea Transilvaniei
- Altitudine: aprox. 320 metri
- Deschis turiştilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiţii de campare
Poiana cu Narcise de la Mogoşeni este o suprafaţă de teren mlăştinoasă, împărţită de culturi în trei suprafeţe mai mici, foarte bogate în narcise…
- Trasee amenajate: nu
- Trasee marcate: nu
Apariţia ochiurilor de apă şi a suprafeţelor mlăştinoase din această zonă se datorează alcătuirii geologice şi morfologice a zonei respective. Localitatea Mogoşeni, în apropierea căreia întâlnim terenurile cu numeroase narcise, este situată pe malul stâng al Someşului Mare, rezervaţia afându-se la sud localitatea Mogoşeni pe terasa a IV-a a Someşului Mare şi avea, mai demult, o suprafaţă de 6 ha. Aici înfloresc soiurile de narcise: Narcissus angustifolius f. stellaris, Deschampsia caespitosa, Festuca pratensis, Hocus lanatus, Serratula tinctoria, Daucus carota, Centaurea jacea.
Narcisele înfloresc la începutul lunii mai şi tot câmpul, situat mai sus de sat, cu o vedere largă spre lunca Someşului până la confluenţa cu Şieul, este colorat în alb, alb-gălbui. Ele încântă privirile oricărui trecător prin această zonă! Narcisele mai apar şi în amonte de Mogoşeni şi Floreşti, pe malurile mlăştinoase ale pârâului Bratoşa. Aici înfloresc şapte tipuri de narcise.
În greacă, numele florii se poate traduce prin „narcotic”, datorită mirosului puternic şi plăcut, iar originile florii sunt romanţare prin legenda lui Narcis. Acesta a fost sortit să moară îndrăgostit de propriul chip şi a fost transformat într-o narcisă.
Rezervaţia Naturală Poiana cu Narcise de la Mogoşeni a fost preluată în martie 2011 de Asociaţia Harta Verde a României. Suprafaţa ei s-a micşorat considerabil, iar acum, din cauza distrugerii şi ruperii florilor pentru a fi vândute, au mai ramăs două suprafeţe de pajisti, aflate la o distanţă de aproximativ 500 de metri una de cealaltă. În jurul lor se află culturi agricole. Poiana este arie protejată prin Legea 5/2000.
Date de contact: Drumul judeţean Mocod-Nimigea de Jos-Floreşti-Mogoşeni-Cociu