- Este în Pietroasa, Județul Bihor
- În apropiere de Platoul Carstic Padiş
- Deschis turiștilor fara taxă de vizitare.
- Cazare în împrejurimi
Pietrele Galbenei este o rezervaţie naturală de tip geologic din judeţul Bihor…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
Mai exact, rezervaţia naturală se află pe teritoriul administrativ al comunei Pietroasa, ocupă o suprafaţă de 6,30 ha şi a fost înfiinţată în 1981. Văzute dinspre nord, Pietrele Galbenei reprezintă versantul situat la extrema sudică a Gropii de la Bârsa, unde poteca turistică străbate pădurea virgină. Partea sudică a versantului este un abrupt calcaros de peste 200 de metri adâncime. Peretele de stâncă alb străjuieşte Poiana Florilor şi Platoul Carstic Padiş.
Poiana este acoperită de pâlcuri împădurite cu fag, în asociere cu gorun, frasin, alun, carpen, iar pe fâneţele din zonă cresc specii rare de flori, printre care se numără: bulbucii de munte (Trollius europaeus), săbiuţa (Gladiolus imbricatus), crinul de pădure (Lilium martagon). La rândul lui, Platoul Carstic Padiş, cu o suprafaţă de 39 ha, este format din pajişti şi fâneţe şi face parte din Rezervaţia Naturală Padiş. Pe suprafaţa platoului trăiesc specii rare de plante nitrofile, printre care şi bulbucii de munte (Trolius europaeus).
Sub Pietrele Galbenei se întinde o pădure de fag chiar în imediata proximitate a Poienii Florilor. Dincolo de aceasta se desfăşoară Valea Galbenei şi a afluenţilor săi, dar şi o impresionantă ravenă numită Groapa Ruginoasă. Ravena este săpată în Muntele Ţapu, obârşia Văii Seci, unde apar cascade şi canioane.
Totodată, Groapa Ruginoasă a fost declarată rezervaţie naturală de tip geologic şi face parte din Parcul Natural Apuseni. Zona se prezintă ca o vale cu versanţi abrupţi formată prin ravinare, proces care a determinat apariţia stratelor de cuarţite, de culoare roşu-violaceu. Aceste cuarţite oferă spaţiului un aspect deosebit.
Din Valea Galbenei porneşte spre stânga Valea Luncşoara, situată în apropiere de satul Arieşeni. Privind în acea direcţie vei observa pârtia de schi de pe Muntele Vârtop şi Vârful Curcubăta Mare cu releul de televiziune, telefonie şi radio. Planul stâng este dominat, totodată, de Muntele Borţig ce coboară spre Izbucul Galbenei. Staţiunea Arieşeni din apropierea Pietrelor Galbenei este în sine un punct turistic apreciat.
Aici vei putea vizita Biserica de lemn construită în 1791 şi pictată în 1829 de maestrul Mihai din Abrud. Lăcaşul de cult este înscris în lista monumentelor istorice din judeţul Alba, elaborată de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional din România în 2010. În sezonul de iarnă atracţia turistică principală din Arieşeni este pârtia de schi amintită, de la Vârtop.
Vara ai putea vizita obiectivele din apropierea localităţii, cele amintite mai sus, dar şi: Gheţarul Vârtop, Peştera Coiba Mare, Vârful Bihorul, Vârful Piatra Grăitoare, Vârful Taul Mare, Cascada Buciniş, Cascada Vârciorog, Muzeul Patrahaiteşti, Gheţarul Scărişoara, Cetăţile Ponorului (unul dintre cele mai mari complexe carstice din ţara noastră).