- Este în Fenes, Județ Alba
- Unitate geografică rezervatie naturala
- Altitudine: 540m
- Deschis turiștilor fara taxă de vizitare.
- Cu condiții de campare
Rezervatia Naturala Piatra Bulbuci se afla deasupra localitatii Zlatna, altitudine 540m si are o suprafata de 0.32ha…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: alpinism
Pentru a ajunge in Rezervatia Naturala Piatra Bulbuci se poate accesa da pe DN 74 Alba Iulia Abrud pana la km 31, situat la NV de satul Galati, de unde se bifurca o poteca ce urca circa 800 m pana la Piatra Bulbuci.
Rezervatia Piatra Bulbuci a fost infiintata in anul 1995 prin hotararea Consililului Judetean Alba nr. 20/1995 , reconfirmat prin Legea 5/2000, este arie naturala protejata de interes national, fiind incadrat, conform Legii 462/2001 la categoria rezervatii naturale, corespunzatoare categoriei a IV-a IUCN.
Scopul principal al Rezervatiei Piatra Bulbuci este cel de conservare a diversitatii geologice si geomorfologice. De asemenea se urmareste excluderea si prevenirea activitatilor de exploatare sau utilizare a resurselor naturale care contravin obiectivului de conservare, precum si asigurarea
de conditii pentru activitatile educationale, recreative si de cercetare stiintifica.
Rezervatia este situata administrativ in oras Zlatna, sat Fenes, are o suprafata de 0,32 ha si este o rezervatie geologica si geomorfologica; constituita dintr-un bloc masiv de calcar cu aspect de turn de cetate, inalt de 78 m, cea mai impozanta stanca izolata din bazinul vaii Ampoiului.
Aria Protejata Piatra Bulbuci este delimitata in teren cu patrat albastru pe fond alb.
Geologia este reprezentata de o kllipa de calcare jurasice sub forma de olistolite, ce domina formatiunile sedimentare constituite din conglomerate si gresii cretacice, puternic erodate.
Piatra Bulbuci, impreună cu Piatra Varului, Piatra Boului, Pietrele Ampoitei sunt blocuri izolate de mari dimensiuni, desprinse dintr-o faleza calcaroasa, alunecate pe taluzul continental din partea de sud a Munţilor Trascau si insedimentate in formaţiunile cretacice de flis, detasandu-se in relief prin eroziunea selectiva. Ele se gasesc atat pe culmile si versantii suprafetei de nivelare inferioare, cunoscuta in Muntii Apuseni sub numele Fenea-Deva, cuprinsa intre 500-650m , cat si in cuprinsul depresiunilor intramontane.
Temperatura medie anuala este de 9°C, temperatura medie a lunii ianuarie este de -4° C , iar cea a lunii iulie este de 16 ° C ; precipitatiile anuale insumează circa 700 mm. Sunt semnalate frecvent vanturi, care vin din dinspre nord şi nord-est , de tip foehn.
Solurile predominante sunt constituite din soluri brune acide si soluri brune eumezobazice, formate pe formatiuni de flis cretacic. Pe calcare se intalnesc rendzine şi soluri humico-calcice de cativa centimetri.
Vegetatia in jurul blocului calcaros este alcatuita din pajisti mezofile cu asociaţii de Festuna rubra si Agrostis tenuis si local Nardus stricta, formate in urma defrisarilor padurilor de gorun cu cer si garnita In fisurile blocurilor calcaroase si pe politele stancoase s-au infiripat asociatii ierboase pioniere calcicole.
Se poate campa in imediata apropiere a rezervatiei, la circa 100 m in aval de stanci, in cadrul unei poieni, proprietate privata. Focul se va face doar in vetrele special amenajate.
In rezervatie se pot desfasura urmatoarele activitati:
- pasunatul cu efective mici de animale, cositul;
- se vor pastra functiunile existente si procentul de ocupare a terenului ;
- in zona tampon se pot construi adaposturi in stil traditional pentru localnici si animale;
- activitati de practicare a alpinismului si escaladei sportive, numai pe traseele existente, si cu echipament adecvat si folosit corespunzator.
- activitati de practicare a cicloturismului, pe potecile existente si pe traseele marcate.
Toate activitatile susceptibile de a avea un impact, chiar si minor, asupra rezervatiei, trebuie avizate de custodele ariei protejate, respectiv Asociatia de Turism si Ecologie Trascau Corp Zlatna.
In prezent, numarul de turisti este redus, dar in crestere, datorita in principal activitatilor de popularizare a rezervatiei . Se va incerca includerea rezervatiei in diverse circuite turistice. Principala atractie este alpinismul, respectiv escalada sportiva. La ora actuala exista peste 22 de trasee echipate pentru alpinism. Asigurarile au fost refacute cu materiale inoxidabile de catre membrii asociatiei. Cazarea se poate face in Alba Iulia, Zlatna, Ampoita sau la localnicii din satele invecinate si de acolo se pot face excursii pentru o zi, cu vizitarea mai multor obiective.
Date de contact: sat Fenes, judet Alba |