- Este în Izvorul Tausoarelor, Județ Bistrita-Nasaud
- Unitate geografică rezervatie naturala
- Altitudine: 950m
- Deschis turiștilor fara taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Rezervatia naturala Pestera de la Izvorul Tausoarelor a fost declarata monument al naturii in primul rand din cauza cristalelor de gips cat si a unor fosile cu importanta stiintifica ce au fost descoperite in cadrul ei, precum insecte, crustacei si lilieci…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: nu
- Condiții de vizitare: echipament special
Dezvoltarea acestei pesteri este de 16.107 metri si are o adancime de aproximativ 460 de metri, ceea ce inseamna cea mai mare diferenta de nivel de pe teritoriul Romaniei.
Aceasta pestera dreneaza in subteran cursul epigeu al paraului Izvorul Tausoarelor.
Galeriile sunt lungi si in cea mai mare parte inguste, acestea leaga salile mari ale pesterii acesteia tinere si activa, care adaposteste relativ putine foratiuni carstice.
Primul lucru pe care-l remarca cineva care intra este aparitia a numeroase athodite din gips si argonit a caror elemente depasesc uneori 10 cm ajungand pana la 15 cm care grupate fiind dau senzatia ca ar fi crizanteme din piatra.Ce mai gasimt interesant este si aparitia unor depozite aluvionare stratificate, groase (peste 10 cm), care colmateaza unele diaclaze ale pesterii, al caror studiu este important pentru paleoclimatologie.
Pestera a fost descoperita de invatatorul Leon Barte in anul 1955 si explorata in valuri succesive din acea perioada pana acum.
Intrarea in pestera se afla la altitudinea de 950 de metri si se deschide in versantul stang al paraului Izvorul Tausoarelor, pe partea nordica a varfului Basca, in bazinul superior al raului gersa. Face parte din complexul carstic Tausoare – Zalion care este monument al naturii.
Pestera este catalogata a fi de mare dificultate, nu din cauza verticalelor neaparat, care sunt putine si usor de depasit, cat din cauza denivelarii mari si a lungimii galeriilor. Este o pestera epuizanta, care necesita o foarte buna programare a turelor si o buna conditie fizica. Pestera ascunde cateva minunatii precum depozitul fosilifer din sala Oaselor de Urs, mirabilitul (care este folosit in industria chimica a sticlei) din Sala de Mese, oulofolitele din Galeria gipsilui, bilele de Tausoare, unice din ce se stie pe plan mondial. Recent a fost descoperita si o cascada cu inaltimea de 15 metri. Pestera este inchisa turismului.
In masivul Rodnei alaturi de aceasta pestera mai gasim Jgheabul lui Zalion, Pestera Magliei, Pestera Zanaelor de la Preluca, Pestera Obarsia Strambei, Pestera din Dealul Popii.
Accesul spre pestera se face pe un drum ce se desprinde din comuna Rebrisoara spre nord, din DJ 172, de-a lungul vaii Gersa prin satele Gersa I si II (parcurs de 22 de kilometri) pana in Poiana Ursului unde se formeaza o confluenta intr paraul Luschii si paraul Izvorul Tausoarelor. Mai apoi se continua urmand cursul acestuia din urma, dupa aproximativ 600 de metri.Accesul dinspre Parva se face urmarind pintenul din stanga Vaii Vinului spre nord, prin estul varfului asca, coborandu-se apoi pe la obarsia paraului Izvorul Tausoarelor spre pestera.