De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este o arie protejată, aici întâlnindu-se cea mai populată zonă de păsări de coastă!
- Este pe teritoriul administrativ al localităţilor Jurilocva şi Murighiol, Județ Tulcea
- Rezervaţie naturală strictă de tip avifaunistic
- Suprafaţă: 4.125 ha
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
- Anul înfiinţării: 2000
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: tot timpul anului, în special toamna, când vin păsările de pasaj
Rezervaţia naturală “Periteaşca-Leahova” se află pe teritoriul administrativ al comunelor Jurilocva şi Murighiol, judeţ Tulcea.
Este o rezervaţie naturală strictă de tip avifaunistic, fiind declarată arie protejată prin Legea nr. 5 din 6 martie 2000. Situată între complexul lagunar Razim-Sinoe şi nisipurile litoralului Marea Neagră, rezervaţia naturală “Periteaşca-Leahova” se întinde pe o suprafaţă de 4.125 ha.
Este inclusă în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, înscrisă pe lista Patrimoniul Mondial Cultural şi Natural începând cu anul 1990, şi reprezintă un habitat natural pentru crearea de grinduri nisipoase şi lacuri de adâncime mică.
Dintre lacurile constituente enumerăm lacurile Leahova Mare şi Mică, Periteaşca, Pahane şi Coşna, ale căror sunt în continuă îndulcire ca urmare a închiderii legăturii cu Marea Neagră.
De asemenea, pe suprafaţa rezervaţiei se află şi Insula Bisericuţa, care este importantă, în special, din punct de vedere arheologic, aici fiind descoperite vestigii arheologice din perioada elenistă (sec. V-IV î. Hr), epoca romană, precum şi din epoca medievală timpurie (sec. X-XII). Insula se întinde pe o lungime de 360 de m, din care jumătate reprezintă o colină calcaroasă cu o înălţime de 9 m. Lăţimea insulei este de 58 m.
În rezervaţia naturală “Periteaşca-Leahova” au fost identificate trei specii endemice de moluşte. În ceea ce priveşte avifauna, aici se găsesc numeroase specii de păsări de pasaj, precum gârliţa mare (Anser albifrons), gârliţa mică (Anser erythropus), gâsca cu gât roşu (Branta ruficollis), care se numără printre cele mai periclitate specii de păsări din Europa, la noi apărând de la sfârşitul lunii octombrie şi până la în luna martie. Începând cu anul 1993, este ocrotită şi în România.
Dintre păsările acvatice întâlnite se numără pelicanul creţ (Pelecanus crispus) sau pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus), călifarul alb (Tadorna tadorna), iar din specia păsărilor migratoare, rândunica de mare (Trigla Lucerna) şi larida (Larus ridibundus).
În ceea ce priveşte vegetaţia, se găsesc specii floristice, precum varza de mare (Crambe maritima), pătlăgina de nisip, ochiul lupului (Lycopsis arvensis), ghirinul (Suaeda splendes), aliorul (Euphorbia seguieriana), raigras aristat (Lolium multiflorum) etc.
Date de contact: teritoriul administrativ al localităţilor Jurilocva şi Murighiol, estul judeţului Tulcea. |