De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un paradis al florilor, ce-ți încântă simțurile!
- Este pe teritoriul administrativ al comunei Troianu, Județ Teleorman
- Rezervație naturală tip floristic și forestier
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Pădurea Troianu se află pe teritoriul administrativ al comunei Troianu, în partea de nord a Câmpiei Boianului, în apropierea Pârâului Urlui…
- Trasee amenajate:
- Trasee marcate:
- Condiții de vizitare: primăvara, când înfloresc
Este o arie protejată de interes naţional care corespunde categoriei a IV-a IUCN şi care se întide pe o suprafaţă de 71 ha. Mai este cunoscută şi sub numele de Pădurea Cornetu şi, în prezent, se află în custodia Direcţiei Silvice Alexandria.
A fost declarată rezervaţie naturală de tip floristic şi forestier prin H.G. nr. 2151/2004, cu scopul de a proteja bujorul românesc, care a fost inclus pe Lista Roşie a Plantelor Superioare din România, fiind o specie ameninţată cu dispariţia. Bujorul românesc se mai întâlneşte în pădurile de câmpie sau la marginea acestora, în Dobrogea şi Muntenia şi sudul Moldovei.
Au fost luat măsuri de protecţie a florei şi faunei prin reducerea căilor de acces în pădure, interzicerea plantării salcâmului şi a oricărei activităţi sau acţiuni care ar putea duce la distrugerea parţială sau totală a speciilor de plante ocrotite prin lege. De asemenea, a fost interzis păşunatul, stabilirea de stâne şi locuri de târlire, folosirea focului deschis şi aruncarea gunoaielor în afara locurilor special amenajate.
În rezervaţie se găsesc în jur de 60 de specii de plante, printre care degețelul lânos (Digitalis lanata), ruscuța de primăvară (Adonis vernalis), Salvia aethiopis etc.. În ceea ce priveşte arboretele, sunt prezente specii de stejar specifice zonei de silvostepă precum cerul (Quercus cerris) în proporție de 95%, completata de gârnita (Quercus frainetto), stejarul pufos (Quercus pubescens) şi stejarul brumăriu (Quercus pedunculiflora).
Subarboretul este slab dezvoltat şi ocupă o proporţie de aproximativ 5%, atingând o înălţime medie de 2- 3 m. Stratul ierbos are o acoperire de 40% şi este reprezentată de specii xeromezofile.
Fauna este reprezentată în special de iepuri, căpriori şi mistreţi.
La noi, în ţară se mai găsesc următoarele rezervaţii naturale de bujori:
– Rezervatia de bujori de la Zau de Câmpie, rezervație naturală, tip botanic, situată în județul Mureș, se întinde pe o suprafaţă de 3,49 ha; singura rezervaţie de bujori de stepă din Europa;
– Rezervaţia de Bujori a Academiei din judeţul Olt, care se întinde pe suprafaţă de 54,9 ha;
– Rezervaţia de bujori sălbatici de la Pleniţa, judeţ Dolj, care se întinde pe o suprafaţă de 50 ha.
– Rezervatia Stiintifica de bujori în cadrul Parcului Natural Comana, judeţ Giurgiu
Date de contact: comuna Troianu, între satele Troianu şi Vatra, judeţ Teleorman. |