- Este în județul Dâmboviţa
- Unitate geografică: Munţii Bucegi
- Altitudine:
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Rezervaţia naturală Orzea-Zănoaga cuprinde un complex de rezervaţii carstice mixte, care oferă forme şi peisaje deosebite turiştilor care se aventurează în drumeţii…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: echipament montan adecvat
Rezervaţiile Orzea-Zănoaga şi Zănoaga-Lucacilă au în componenţă monumentele naturii: Cheile Zănoagei Mari, Cheile Zănoagei Mici, Cheile Orzei. De asemenea, rezervaţia conservă flora din zona, reprezentată de păduri de molid (Pices abies), o vegetatie termofilă compusă din elemente floristice rare sud-europene, sud-mediteraneene sau balcanice: secara de munte (Secale montanum), iris (Iris dacica), scorușul (Sorbus cretica), spinul (Carduus candicanus), umbelifera (Athamantha hungarica), timoftica (Phleum montanum), caprifoiul (Lonicera caerulea), cosaci (Astragalus depressus) şi altele.
Rezervaţia Orzea-Zănoaga are o arie totală de 713 hectare.
Cel mai important şi mai impresionant punct turistic din rezervaţie este reprezentat de Cheile Orzei, aflate la nord de lacul Scropoasa din Munții Bucegi. Sunt cele mai frumoase și spectaculoase chei de pe Valea Ialomiței. Sunt foarte strâmte, poate cele mai strâmte din ţară, săpare în pereţi de calcar masiv din Jurasicul superior, pe o lungime de un kilometru şi jumătate. Traseul este marcat cu cruce albastră, iar accesul se poate face numai până la barajul de pe Ialomiţa, aflat în chei. Traseul printre stânci este amenajat, existând o punte lipită de stâncă cu bară de protecţie, suspendată deasupra apei. Traseul pleacă de la tabăra Vânători din apropierea localității Dobrești.
În anul 1970, pentru a proteja acest spațiu valoros, s-a înfiinţati Rezervația Naturală Complexă Cheile Orzei.
Acces Dobrești: pe drumul Târgoviște – Moroeni.