De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este o impresionantă rezervaţie ce include elemente de floră şi faună deosebite şi oferă o privelişte minunată.
- Este pe teritoriul comunei Dofteana şi oraşelor Slănic Moldova şi Dărmăneşti, Județ Bacău.
- Unitate geografică: Munţii Nemira
- Altitudine: 400-1639
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Rezervația naturală Nemira este o arie protejată de interes național, ce adăposteşte o floră şi o faună bogată, fiind inclusă în Sit NATURA 2000…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: echipament montan special, respectarea regulilor rezervaţiei
Rezervația Naturală Nemira se întinde pe 3.491,20 ha, la o altitudine între 400 şi 1.639 de metri, cuprinzând Depresiunea Dărmăneştilor, extremitatea sudică a Carpaţilor Moldovei şi partea estică a Munţilor Nemirei, cu vârfurile Farcu Mic, Nemira Mare, Nemira, Ţiganca, Şandru Mare. Datorită diferenţei mari de altitudine, cuprinde o vegetaţie variată, cuprinzând etajul montan de molid, păduri de conifere, montan de amestecături şi premontan de făgete. Speciile de plante, mamifere, păsări, reptile, amfibieni şi nevertebrate fac din rezervaţie un loc interesant. Aici putem găsi minunatele Floare de Colţ şi Floarea Reginei, specii ocrotite prin lege, particularităţi ale rezervaţiei Nemira. Şi ciupercile au o gamă diversă de reprezentare.
Fauna este diversă, aici locuind ursul brun, lupul, cerbul, căprioara, vulpea, jderul de copac etc. Dintre speciile păsărilor, poţi întâlni raţa sălbatică, mierla, cocoşul de munte, şorecarul, corbul, buha, huhurezul mic sau piţigoiul moţat. Nici reptilele nu sunt de neglijat: şopârlele de munte, viperele şi salamandrele de munte.
Potrivit Convenţiei de la Berna, în cadrul Rezervaţiei Naturale Nemira se află sub protecţie aproximativ 103 specii de păsări, 19 specii de mamifere, 9 specii de reptile, 5 specii de nevertebrate, 12 specii de amfibieni şi 4 specii de plante. Aici există 18 specii endemice de faună şi 19 specii endemice de floră, dintre care crucea voinicului, piciorul-cocoşului, spinul.
Această diversitate a fost posibilă datorită cadrului fizico-geografic specific, Munţii Nemira situându-se la contactiul pânzelor Tarcău şi Vrancea, de aici dezvoltându-se podzoluri, dar şi soluri fertile. Evoluţia geologică, realizată prin eroziunea de suprafaţă, a dat naştere astăzi peisajului minunat: culmile Nemirei şi Şandrului.
Regimul hidrografic este bogat, nu numai datorită izvoarelor, ci şi precipitaţilor însemnate. Datorită straturilor de roci dure traversate de pârâuri s-au format mici cascade.
Suprafaţa extinsă a Rezervaţiei Naturale Nemira a făcut posibilă diviziunea sa în mai multe rezervaţii, astfel:
- Plaiurile şi stâncăriile Nemirei, cu păduri de molid, pajişti subalpine şi stânci, situată pe culmea principală a Munţilor Nemirei, se întinde pe o suprafaţă de 671 ha;
- Arboretul de tisa de la Izvorul Alb, situată pe pârâul cu acelaşi nume, are o suprafaţă de 46,5 ha;
- Parcul dendrologic Haghiac, cu exemplare vegetale aparte, este pe valea Dofteanei, pe un platou la 370 de metri altitudine.;
- Lacul Balătău, un lac de baraj natural, monument al naturii, a apărut în urma alunecărilor de teren de pe versantul drept al pârâului Izvorul Negru. Are o lungime de un kilometru, 5 hectare ca suprafaţă şi o adâncime maximă de 3 metri. Îl găsim la altitudinea de 530 de metri. Acesta a luat naştere în 1883, după formarea Lacului Roşu, în acelaşi mod, în 1837
- Tinovul Apa Roşie, o mlaştină de turbă cu vegetaţie tipică şi cu pini. Se situează la izvorul pârâului Apa Roşie, la o altitudine de 1040 de metri şi are 20 de hectare.
Rezervaţia Nemira are reguli stricte pentru turişti: vizitarea rezervaţiei este permisă doar pe potecile special marcate; este interzis accesul cu vehicule motorizate; este interzis să aprinzi focul, acesta se face în locurile special amenajate; este interzisa abandonarea gunoaielor pe teritoriul rezervaţiei; este interzisă tăierea şi ruperea plantelor, în special a celor ocrotite; este interzisă degradarea sau distrugerea marcajelor, panourilor informative şi indicatoarelor.
Acces: DN12 Târgu Ocna – Comăneşti sau din zonă pe trasee turistice, marcate.