De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este o arie naturală foarte atrăgătoare atât din punct de vedere floristic, cât şi peisagistic.
- Este în Năruja, Județul Vrancea
- Unitate geografică: Subcarpaţii de Curbură, Munţii Vrancei
- Altitudine: până la 1785 m
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Muntele Goru prezintă varii tipuri de habitate, cu o floră şi o faună reprezentativă Subcarpaţilor de Curbură…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: echipament montan adecvat
Muntele Goru este o rezervaţie naturală de tip mixt – geomorfologic, forestier, floristic, faunistic şi de peisaj – din Munţii Vrancei. Suprafaţa rezervaţiei este de 388 hectare şi ocupă, mai exact, versantul vestic al masivului Goru, respectiv bazinele hidrografice Pârâul Rozelor, Pârâul Cotit şi Pârâul Afinişu. Rezervaţia este inclusă în Parcul Natural Putna – Vrancea.
Rezervaţia include mai multe tipuri de habitate, în special pădurile boreale şi întreg etajul subalpin ale Muntelui Gori (1785m). Pe lângă acestea, include asociații de jnepenișuri, asociații de ienupăr, asociații vegetale de stâncărie, asociații de arbuşti cu specii de merişor și afin, asociații ierboase, cursuri de ape. Toate acestea au floră şi faună bogate, specifice zonei subcarpatice. Elementul principal ocrotit în această arie, pe lângă speciile de faună şi floră endemice sau rare, este jnepenişul (Pinus mugo), care este instalat în cea mai estică parte din ţară, între 1750 şi 1785 de metri altitudine. Ca asociaţii vegetale dominante întâlnim şi ienupărul (Juniperus communi), împreună cu afin şi merişor, iarbă neagră, licheni fruticuloşi (Cetraria islandica şi Cladonia rangiferina). Cercetătorii au descoperit aici 27 de asociaţii, care, deşi puţine, cresc în condiţii vitrege, la cea mai înaltă altitudine din munţii Vrancei.
Arie protejată de interes naţional, a fost declarată rezervaţie prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate) pentru varietatea mare de plante, care conferă o importanţă ştiinţifică deosebită acestui loc.
Pentru a ajunge la Rezervaţia Naturală Muntele Goru, cea mai bună cale de acces este DJ 205A, care face legătura dintre Focşani şi Herăstrău. Traseul continuă cu un drum forestier prin Cheile Narjei, Valea Pârâului Bălosu, Muntele Pietrosu şi Valea Zăbalei, până la vărsarea Pârâului Goru în Zăbala. De aici, urcăm pe malul stâng al pârâului Goru, urmărind traseul turistic care este marcat cu cruce albastră, situat pe versantul sudic.