- Este în apropierea localităţii Hărman, Județul Braşov
- în partea centrală a Depresiunii Braşovului,
- Altitudine: 525 metri
Rezervaţia naturală Mlaştina Hărman face parte din categoria siturilor naturale botanice, unde trăiesc laolaltă nenumărate specii relicte glaciare…
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: preferabil insotiti de un ghid
Supravieţuirea acestor specii este determinată de condiţiile topoclimatice şi hidrologice favorabile. Rezervaţia se află în partea centrală a Depresiunii Braşovului, la limita estică a Ţării Bârsei, pe terasa luncii Oltului. Este plasată la o altitudine de 525 metri. Iniţial, suprafaţa totală a Mlaştinii Hărmanului era de opt hectare, dar, în urma unor lucrări de drenaj, mlaştina s-a restrâns la 4,5 hectare dintre care 2 hectare sunt îngrădite, iar 2,5 hectare sunt considerate zonă tampon.
Rezervaţia se află într-o zonă joasă, depresionară. Este traversată de câteva pâraie (Husbav, Valea Morilor, Pârâul de sub Coastă) şi alimentată de o multitudine de izvoare reci.
Terenul pe care se află aria protejată este neted, specific luncilor şi teraselor de luncă; predomină formaţiunile de pietrişuri rulante, nisipurile grosiere şi mâlurile argiloase, ce favorizează circulaţia activă a apelor.
Temperatura medie anuală este aproximativ 7 grade Celsius, nivelul precipitaţiilor fiind redus. În plus, pânza freatică se află la numai 15-25 cm adâncime, de aici şi excesul de umiditate din sol.
Dintre cele aproximativ 150 de plante, ce pot fi întâlnite în această zonă, unele au avut ca habitat iniţial, în timpul perioadelor glaciare, regiunile nordice sau mai înalte. După îndulcirea climei, ele au găsit condiţii propice de supravieţuire în mlaştina Hărman unde au rezistat milenii în şir. Unele dintre speciile existente în Rezervaţia Mlaştina Hărman deţin o valoare ştiinţifică mondială. În locurile cele mai umede se dezvoltă bumbrezul, iar alături de acesta se găsesc speciile: jimia, daria, tufe de Cladium mariscus, un alt relict glaciar ce are drept areal: Eurasia, nordul Americii, sudul Africii şi Australia.
Printre alte elemente nordice care au la Hărman arealul cel mai sudic din Europa se numără: Swertis perennis, Primula farinosa, Seseria coerules, Calamagrostis negleta (specii boreale). Pe malurile pâraielor se găseşte şi Ligularis sibirica f. araneess, o specie boreală-eurasiatică, răspândită mai ales în Siberia.
În preajma mlaştinilor mai apar exemplare de Molina coerulea, Triaphorum latifolium, Gentiana neumonate, G. cilicta, Drossera anglica, Utricularia vulgaris. Drenajul excesiv din anii ’60-’70 a dus la dispariţia unor specii importante ca Schoenoplectus setaceus L. Palla, Fritillia meleagris L., Callitriche verna L., Orchio incarnata L. Rezervaţia a intrat de curând într-un sistem de protecţie instituţional.
Mlaştina Hărman se află la 18 km de Braşov. În zonă poţi ajunge circulînd pe D.N. 11 Braşov – Sfântul Gheorghe, până în localitatea Hărman. Aici trebuie să coteşti la stânga pe D.J. 112 A Hărman – Bod, până la ieşirea din localitate, unde coteşti, iarăşi, la stânga, pe sub Dealul Lempeş. Rezervaţia este dominată la miazănoapte de prelungirile sudice ale acestui deal.