De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este o zonă frumoasă care protejează arealul atât din punct de vedere peisagistic, cât şi al faunei.
- Este în Loamneş, Județul Sibiu
- Unitate geografică: Podişurile Secaşului şi Hârtibaciului
- Altitudine: 360-400 m
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Rezervaţia Naturală Lacul Mândra este compusă din eleştee în care se dezvoltă stufărişul, devenind locul ideal pentru foarte multe specii de păsări…
- Trasee amenajate: nu
- Trasee marcate: nu
- Condiții de vizitare: parțial
Rezervaţia Naturală Lacul Mândra se situează la limita dintre podişurile Secaşului şi Hârtibaciului, pe culoarul râului Visa, cel mai important curs de apă curgătoare din zonă, afluent al Târnavei Mari. Relieful este caracterizat de culmile lungi, cu altitudini de 360-400 de metri. Dealurile sunt acoperite cu pajişti şi culturi agricole, lipsind în totalitate vegetaţia lemnoasă.
Zona a fost declarată arie protejată în 2004. Acestea cuprind nouă iazuri, cinci eleştee şi şase bazine, care nu depăşesc patru metri adâncime. Zona umedă a atras atenţia cercetătorilor încă dinaintea formării bălţilor, deoarece aici au fost depistate specii rare de păsări de apă.
În anul 1972, a început amenajarea piscicolă la Mândra, ajungând în prezent ca luciul de apă să aibă 250 de hectare. Solurile din zona eleşteelor sunt soluri de tip aluvial, soluri erodate şi soluri argiloiluviale brune, inclusiv podzolice. Pe acestea se dezvoltă o vegetaţie tipică lacurilor din Podişul Transilvaniei: domină asociaţiile de trestie, care sunt dublate spre interior de păpuriş. Acest tip de vegetaţie ocupă aproximativ 12 hectare. Eleşteul de creştere de lângă Ocna Sibiului este invadat de vegetaţie. Stufărişul înconjoară lacul în partea sud-vestică, iar în vest şi în interior sunt dezvoltate fitocenezele unor asociaţii de păpuriş. Între lacuri, la marginea lor şi mai ales de-a lungul Visei se întâlnesc grupări vegetale tipice precum pâlcurile de salcie şi socul câinesc.
Încă din secolul al XIX-lea, mlaştinile de la Mândra au fost un important punct în care s-au găsit specii rare de păsări acvatice. Din 1990 şi până în prezent, au fost identificate în zonă 161 de specii de păsări, dintre care 89 clocitoare, reprezentate prin corcodel, stârc, raţă, nagâţ, lişiţă, găinuşă de baltă, greluşel şi lăcar. Multe dintre păsări fac aici popasul în timpul migraţiei de toamnă cât şi în cea de primăvară. Printre acestea, se numără barza, egreta, pescăruşul, chirighiţa, cătăliga, ciocîntorsul, lopătarul, ţigănuşul, cocorul, sitarul, prundaşul şi fugaciul mare şi specii răpitoare ca uliganul şi codalbul.
Datorită inaccesibilităţii zonei, aşa pot supravieţui multe specii de interes European, iar numărul exemplarelor observate în eleşteele de la Mândra depăşeşte 3.300.
Acces: de pe DJ106B Ocna Sibiului – Mândra