De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este cea mai mare rezervaţie naturală de tip botanic din ţară.
- Este pe teritoriul administrativ al comunei Şintereag, în apropierea localității Blăjenii de Jos, judeţ Bistriţa-Năsăud
- Rezervaţie naturală de tip botanic
- Suprafaţă: 5 ha
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Rezervaţia naturală „La Sărătură” se află pe teritoriul administrativ al comunei Şintereag, în partea de nord a satului Blăjenii de Jos, judeţul Bistriţa-Năsăud şi se întinde pe o suprafaţă de 5 ha…
- Trasee amenajate: nu
- Trasee marcate: nu
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
A fost declarată arie protejată de interes naţional prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 şi corespunde categoriei a IV-a IUCN, adică este o rezervaţie naturală de tip botanic.
Se află într-o zonă sărătoasă, unde se găseşte şi o fântână cu apă sărată, construită în sec. al XIX-lea de saşii din Blăjenii de Jos şi Tărpiu.
Sărăturile sunt terenuri cu un conţinut bogat în săruri minerale solubile, şi cu fertilitate scăzută.
Rezervaţia naturală „La Sărătură” suprapusă sitului Natura 2000, este cea mai mare rezervaţie de acest tip din ţară, care adăposteşte o serie de plante halofile, numite şi plante de sărătură, adaptate condiţiilor mediului halofil uscat, mlăştinos sau mixt. Prezintă rădăcini firave şi de suprafaţă, prin care îşi asigură necesarul de apă şi nutirenţi.
Dintre speciile de plante prezente se numără limba peştelui (armeria sampaioi), care se află pe Lista roşie a IUCN, coada şoricelului (Achillea millefolium), coamă de aur (Aster linosyris), ghirinul (Suaeda maritima), iarba sărată (Salicornia europaea), loboda (Atriplex patula), iarba broaştei (Juncus bufonius), sau albăstrica (Aster tripolium).
Acest gen de plante halofile se mai întâlnesc şi pe litoralul mării.
La noi în ţară se mai găseşte pe teritoriul administrativ al comunei Peciu Nou, judeţul Timiş, Rezervaţia naturală „Sărăturile Diniaş”, care se întinde pe o suprafaţă de 4 ha, şi care adăposteşte o mare varietate de floră halofilă.
De asemenea, în partea central-estică a judeţului Tulcea, pe teritoriul sud-vestic al satului Murighiol, se află rezervaţia Sărăturile Murighiol, inclusă în Parcul Naţional Delta Dunării, care adăposteşte câteva specii de plante de sărătură, precum Paronychia cephalotes și Koeleria lobata.
În apropierea rezervației naturale „La Sărătură” pot fi vizitate câteva obiective turistice precum biserica ortodoxă din satul Şintereag, biserica reformat-calvină din Şintereag, declarată monument istoric, biserica de lemn „Sfântul Dumitru” din satul Şieu-Sfântu, Poienile cu narcise din satul Cociu, Valea Someșului, Valea Şieului.
Date de contact: în apropierea drumului județean (DJ151) care leagă localitatea Şintereag-Gară de municipiul Bistrița, comuna Şintereag, judeţ Bistriţa-Năsăud. |