- Este în apropiere de localitatea Sinoe, Județul Constanţa
- se prezintă ca o limbă de pamânt între lacurile Sinoe şi Zmeica
- Condiții de campare în împrejurimi
Rezervaţia Naturală Grindul Lupilor este căminul unui număr impresionant de specii de păsări şi nu numai…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
Rezervaţia este situată la nord de Lacul Golovita şi în vecinătatea Lacurilor Sinoe şi Zmeica; poate fi descrisă ca fiind o limbă de pământ cu o suprafaţă plană şi dune de nisip aproape imperceptibile. Grindul Lupilor este o rezervaţie mixtă, ştiinţifică inclusă în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, sub regim special de protecţie. Aria ocrotită prezintă un grind nisipos de tip marin – lagunar, este compusă din formaţiuni sedimentare de vârstă holocenă şi vegetaţie variată.
În zonele cu bălţi temporare şi permanente vegetaţia este în mare parte caracteristică zonelor de stepă şi de sărătură, iar în partea de nord-vest a rezervaţiei se întâlneşte vegetaţie lemnoasă. Pe margini s-a dezvoltat o centură de papură şi de stuf. Mediul acvatic este predominant, iar flora s-a adaptat acestor condiţii şi a captat, în timp, şi influenţe mediteraneene.
Între mediul terestru şi cel acvatic se interpune o zonă mlăştinoasă, inundabilă. Fauna este formată în principal din specii de păsări, într-un număr impresionant, dar şi din diverse specii de reptile. Nenumărate specii de păsări tranzitează Grindul Lupilor în perioada migraţiei, zona fiind un loc important de cuibărit pentru aproximativ 300 de specii.
Pe alocuri, spaţiul ia aspectul unei jungle tropicale, cu sol humificat determinat şi de prezenţa apei freatice aproape de suprafaţa terestră. Pădurile sunt dispuse în fâşii înguste numite „hasmacuri”, titulatură adoptată din limba turcă.
La Rezervaţie Naturală Grindul Lupilor poţi ajunge circulînd pe DN 22 Constanta – Mihai Viteazu, apoi pe DJ 225 Mihai Viteazu – Sinoie până la Canalul 2. Pentru turişti posibilităţi de cazare există în împrejurimi, o bună variantă fiind pensiunea ce împrumută numele rezervaţiei şi care se află la sud de arealul protejat.
Tot în spaţiul adiacent pensiunii vei putea să desfăşori şi activităţi de agrement şi să închiriezi rulote, biciclete, chiar şi un microbuz şi lucruri mai de fineţe: rachete de tenis sau palete de badminton pentru petrecerea timpului liber. Aici vei găsi teren de joacă pentru copii, teren de sport, parcare, jacuzzi şi un restaurant cu specific românesc, unde îţi poţi petrece cu succes cele mai importante momente ale zilei.
Există, aşadar, spaţii special amenajate pentru turişti în zonele din apropierea Rezervaţiei Grindul Lupilor şi nu în spaţiul protejat (afectat deja de-a lungul timpului de turism agresiv). În apropiere de Grindul Lupilor, la numai 10 km sud de satul Sinoe, vei putea vizita cetatea monumentală a Histriei şi muzeul modern dedicat acesteia. Sunt expuse dovezi ale existenţei comunităţilor umane în zonă încă din Paleolitic (35000-10000 a.Chr.). Totodată, sunt prezentate publicului: unelte şi vase ceramice din epoca eneolitică şi din epoca bronzului, descoperite pe teritoriul actualelor localităţi: Sinoe, Mihai Viteazu, Cheia, Istria-Sat, Gura Dobrogei, Cogealac, Corbu. Acestea fiind zise, nu îţi mai rămâne decât să îţi faci timp pentru a vizita toate aceste frumuseţi. Îţi urăm drum bun şi, de ce nu, lumină bună!