- Este în Agigea, la o distanţă de 50 de metri de litoralul Mării Negre, Judeţ Constanţa
- Rezervaţie naturală
- Anul inființării: 1928
Rezervaţia Dunele Marine de la Agigea din judeţul Constanţa protejează cele mai frumoase plante de nisip de pe tot cuprinsul Europei, fiind unică în ţara noastră, dar şi în Europa……

- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Conditii de vizitare: cu restricţii
Rezervaţia este situată pe teritoriul comunei Agigea, la o distanţă de 50 de metri de litoralul Mării Negre. A fost înfiinţată în 1928 de către biologul Ion Borcea şi integrată în Institutul Român de Cercetări Marine. A fost afectată în mod dramatic de agresiunile umane repetate, de construirea cazematelor germane subterane din beton, trasarea de alei, ridicarea de garduri, construirea şoselelor, terenurilor de sport, de instrucţie militară precum şi de alte semne ale existenţei omului pe aceste meleaguri. În prezent, se află sub protecţia Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) şi a Statiunii Biologice Marine „Prof. Dr. Ioan Borcea”. De altfel, în această arie se află în implementare un proiect al UAIC, finanţat prin POS Mediu.
Este una dintre cele mai bine dezvoltate staţiuni de la Marea Neagră şi, totodată, o şcoală remarcabilă de hidrobiologie. Staţiunea cuprinde trei clădiri în care sunt amenajate laboratoarele de cercetare şi laboratoarele special amenajate pentru studenţi şi activitatea de practică în biologie şi ecologie, un muzeu al Mării Negre, o bibliotecă de specialitate şi clădiri pentru cazarea personalului didactic, cercetătorilor şi studenţilor.
Zona are o altitudine de aproximativ 14 metri şi este situată la 300 de metri de linia actuală a ţărmului mării. Este alcătuită din soluri nisipoase, din nisipuri mobile şi semimobile, aici existînd şi câteva specii de arbori şi arbuşti.
Poate fi descrisă şi ca fiind o rezervaţie mixtă, speologică şi morfologică extinsă pe o suprafaţă totală de 8 hectare. Dunele marine de la Agigea formează singura rezervaţie de acest tip din ţară şi din Europa. Dunele s-au format prin depunerea sedimentelor de nisip adus de vânt dintr-un golf marin situat la nord, astăzi lacul Agigea. Rezervaţia nu are rol peisagistic, ci strict de conservare a florei specifice dunelor de nisip. Zona face parte din reţeaua de arii protejate a Uniunii Europene, „Natura 2000″. Verificaţi vremea Constanta înainte să plecaţi la mare, şi nu ezitaţi să faceţi un mic ocol şi să vizitaţi această rezervaţie unică în ţara noastră,dar şi în Europa.
Cele mai importante specii de plante care se regăsesc aici sunt: ciucuşoara de nisip, o specie ameninţată cu dispariţia la nivel european, cârcelul de nisip, volbura de nisip, varza de mare, prezentă într-un singur exemplar. Per total, au fost inventariate aici aproximativ 400 de specii de plante vasculare şi opt de muşchi. În jurul aceleiaşi valori numerice se situează şi fauna, reprezentată mai ales de speciile: leul furnicilor, călugăriţa, broasca ţestoasă dobrogeană (ocrotită prin lege), şopârla de stepă, vrabia negricioasă, şarpele rău, guşterul, vipera de stepă.
Temperatura medie anuală în zonă este de 11 grade celsius, iar nivelul precipitaţiilor este de 378 mm/an. Spre rezervaţie poţi ajunge circulînd pe DN 39 Constanta – Mangalia din care se desprinde, în localitatea Agigea, un drum local spre Sanatoriu şi Staţiunea Biologică Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea”.
Date de contact: comuna Agigea, judeţul Constanţa Contact: Str. Nicolae Titulescu nr.163 Persoană de contact : conf. Dr. Victor Surugiu |
|
|