- Este pe teritoriul administrativ al comunelor Deda, Răstoliţa, Lunca Bradului şi Stânceni, Judet Mureş
- Înfiinţare: 2000
- Suprafaţă: 6.000 ha
Defileul Deda-Topliţa este o rezervaţie naturală de tip mixt în judeţul Mureş pe teritoriul administrativ al comunelor Deda, Răstoliţa, Lunca Bradului şi Stânceni…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
Rezervaţia ocupă o suprafaţă de 6000 de hectare şi face parte din Parcul Natural Defileul Mureșului Superior. Poate fi descrisă ca fiind o zonă peisagistică deosebită cu păduri de luncă, făgete şi specii ierboase. Covorul vegetal este dominat de specii montane mezofile, mezoterme, slab acidofile, neutre, structura acestuia fiind determinată de climatul montan, rece și umed. Cea mai mare parte a teritoriului este acoperită cu un amestec de păduri de fag, de molid și de brad. Stratul de ierbacee este de asemenea bogat, cu specii valoroase ca Dentaria glandulosa, Symphytum cordatum, Ranunculus carpaticus.
Pădurile de luncă sunt prezente de-a lungul defileului, lângă râul Mureș, dar au o răspândire mai redusă în amonte de Lunca Bradului, unde sunt predominante speciile de Salix (Salix triandra, Salix viminalis, Salix pentandra). În aval de Lunca Bradului, peisajul se modifică, iar speciile dominante devin Alnus glutinosa şi Alnus incana. În zonele în care defileul se îngustează, locul pădurilor este luat de buruienișurile de luncă cu exemplare de salcie și arin. În apropierea stâncilor, cum este și firesc, apare vegetația de stâncărie.
Elementele florale prezente în defileu reprezintă, cu aproximație, 30 la sută din totalul speciilor cunoscute din flora României. Ponderea cea mai mare o au familiile: Asteraceae, Poaceae, Rosaceae, Lamiaceae, Cyperaceae, Brassicaceae, Fabaceae, Apiaceae, Scrophulariaceae, Ranunculaceae, Caryophyllaceae şi Orchidaceae. Speciile periclitate sunt în număr de 15: Angelica palustris, Arnica montana, Calla palustris, Carex chordorrhiza, Cicuta virosa, Dianthus barbatus ssp. Compactus, Hyoscyamus niger, Laser trilobum, Laserpitium krapfii, Oenanthe aquatica, Polemonium caeruleum, Silene armeria, Streptopus amplexifolius, Trollius europaeus, Woodsia ilvensis, Thymus comosus.
Fauna este, la rândul ei, diversificată şi bogată în specii de mamifere, păsări, peşti şi reptile, multe dintre acestea fiind amenințate cu dispariția. Fauna cuprinde, de altfel, toate speciile caracteristice zonelor montane inferioare și deluroase înalte. Ramura ichtiologică este, de asemenea, bine reprezentată. Specia dominantă este scobarul; se întâlnește și mreana, cleanul, beldița, mihalțul. Este prezentă, în zonă, și lostrița, specie protejată conform Convenției de la Berna, ca și lipanul.
Există în acest areal și numeroase specii de mamifere mari, carnivore și ierbivore, precum: ursul, cerbul, mistrețul, lupul, pisica sălbatică, jderul de copac, vidra, dar și numeroase specii de păsări.
Defileul este amplasat pe cursul râului Mureş, străpunge munţii vulcanici Călimani-Gurghiu şi formează un culoar cu peisaje spectaculoase, cu stânci şi creste. Este amenajat atât pentru transportul auto, cât şi pentru transportul feroviar. În zonă se practică pescuitul, vânătoarea, cu rezerve, şi drumeţiile montane.
Alte obiective turistice din imediata apropiere Defileului sunt biserica ortodoxă din Răstoliţa şi Scaunul Domnului. Acesta din urmă este un vârf muntos ce domină Valea Mureşului şi care atinge înălţimea de 1.380 metri. De pe acest vârf vei putea admira panorama spectaculoasă a văii.