- Este în Cuşma, Județ Bistriţa-Năsăud
- Unitate geografică: rezervatie naturală
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare, interzisă camparea în rezervaţie
Rezervaţia Naturală Comarnic este o arie protejată de tip paleontologic, care conservă un depozit de plante fosile…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: nu
Rezervaţia Naturală Comarnic este un monumet al naturii şi este localizată pe cursul superior al Văii Budăcelului. Se întinde pe o suprafaţă de un hectar are o suprafață de 1 ha.
Rezervaţia este un depozit de plante fosile din miocen (frunze) în straturi de roci sedimentare (marne tufitice și tufite andezitice), precum și gimnosperme fosile din clasa Bennettitatae, atribuite Jurasicului și Cretacicului. Straturile de sedimente au 50 de metri înălţime, corespunzătoare diferenţei de nivel a cascadei de pe pârâul Comarnic. Paleoflora de la Comarnic se aseamană cu cea de la Râpa Verde din Budacu de Sus, având în comun resturile de plante precum coniferele şi angiospermele.
Rezervaţia a fost în plan încă din anii ’70, însă abia prin Hotărârea Nr. 3 din 14 Martie 1995 a Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud este legiferată. Prin Legea 5/2000, Rezervaţia Naturală Comarnic a fost reconfirmată.
Acces: Rezervaţia Naturală Comarnic se află la 5 km de localitatea Cuşma. Pe DN17, spre nord, la 3km de Bistriţa, se ajunge îl Livezile. De aici, la dreapta spre Cuşma.