- Este în Săcelu, Județul Gorj
- în lunca stângă a văii Blahniţa
- Altitudine: în medie 300 de metri
- Deschis turiștilor cu si fara taxe de vizitare.
- Cazare in imprejurimi
În judeţul Gorj, pe teritoriul administrativ al comunei Săcelu se află o rezervaţie interesantă: Formaţiunile eocene de la Săcelu…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: vara mai ales
Această zonă este dominată de forme de relief spectaculoase, râpe, abrupturi şi sfincşi. Rezervaţia naturală de tip geologic Formaţiunile eocene de la Săcelu se află în lunca stângă a văii Blahniţa (în partea nord-estică a judeţului Gorj, în partea dreaptă a drumului judeţean (DJ661) Săcelu – Blahniţa de Sus) şi ocupă o suprafaţă de 1 hectar. A fost înfiinţată în 1982 şi reprezintă un afloriment unde, peste conglomeratele de Săcel se dispun conglomerate gălbui, brecioase alcătuite din elemente de şisturi cuartitice, calcare mezozoice, cenuşii, şisturi calcaroase verzui, gresii verzui, roci care sunt remaniate atât din uscatul nordic, cât şi din conglomeratele de Săcel. Aria este protejată datorită faptului că acest loc dovedeşte clar existenţa unor transgresiuni.
Cale de acces în zonă este următoarea: de la Tg.Jiu se merge pe DN67 Tg.Jiu-Câmpu Mare circa 25 km, apoi 7 km pe DJ până la Săcelu şi în continuare pe potecă până la rezervaţie.
Aria naturală protejată este delimitată în felul următor: limita de nord urmează o potecă turistică ce urcă sinuos pe lângă baza versantului şi este, pe alocuri, foarte abruptă, până în culmea principală a dealului unde se află rezervaţia; limita de est urmează culmea cea mai înaltă aproximativ 100 de metri, culme paralelă cu pârâul Blahniţa, din apropierea morii din Săcelu. Limita sudică urmăreşte o potecă prea puţin circulată, care conduce spre sat. Cea din urmă, limita vestică, se identifică cu baza versantului de la limita cu intravilanul comunei Săcelu.
Comuna este, la rândul ei, posesoarea a numeroase obiective turistice. Localitatea este situată pe drumul judetean 661, la 7 km N de DN 67 Târgu Jiu – Râmnicu Vâlcea, la circa 20 km de gara CFR Târgu Carbuneşti şi la aproximativ 30 km de Târgu Jiu, într-o zonă dominată de dealuri acoperite cu păduri de stejar şi de fag. Aici se poate ajunge cel mai uşor cu maşina pe şoseaua europeană E70 (Craiova -Târgu Jiu- Petroşani-Deva) până în Târgu Jiu de unde se intră pe drumul judeţean spre localităţile Crasna şi Săcelu. Dinspre Sibiu şi Piteşti se poate veni dinspre Râmnicu Vâlcea de unde se intră pe drumul judeţean DN67, iar după localitatea Bengeşti se face dreapta spre Săcelu şi mai departe spre Crasna.
Comuna Săcelu se află la poalele Dealului Săcelu, la o altitudine de 340 de metri. Localitatea este inclusă în rândul staţiunilor balneoclimaterice cu funcţionare permanentă, ce posedă un climat de deal, sedativ, cu temperaturi medii anuale de aproximativ 9 grade Celsius şi precipitaţii de circa 900 mm/anual. Săcelu este bogată în izvoare cu ape minerale sulfuroase, clorurate, iodurate, bromurate, sodice, hipotone şi hipertone, identificate din anul 1840.
Acestea sunt indicate în tratarea diverselor afecţiuni reumatismate, posttraumatice, neurologice şi sunt folosite atât în cure interne, cât şi externe. Căutat este şi nămolul terapeutic din lac, ce remediază, de asemenea, diverse afecţiuni ginecologice sau ale sistemului nervos central şi periferic. Există şi un izvor de apă minerală denumit Căciulata, unde se tratează afecţiuni ale stomacului, pancreasului sau ale colonului.