- Este în Săcuieu, Județul Cluj
- La poalele Masivului Vlădeasa
- Deschis turiștilor fara taxă de vizitare.
- Cazare în împrejurimi
Dacă nu ai văzut în viaţa ta un copac gigantic, îţi recomandăm o călătorie pe „Dealul Domnului”, unde trăiesc liniştiţi doi arbori de Sequoia…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: ar fi plăcut sa fii însoţit de un ghid
Obiectivul turistic pe care ţi-l propunem se numeşte, de fapt, Rezervaţia Forestieră Arborele de Sequoia şi este situată pe aşa-numitul „Dealul Domnului”, dintre comuna Săcuieu şi satul Rogojel (Judeţul Cluj). Se află, mai exact, la poalele Masivului Vlădeasa, înţesat, la rândul lui, cu obiective turistice.
Arborii au fost plantaţi cu ani în urmă de Gal Silvestru, un baron ungur pasionat de pomi. În afară de puieţii de Sequoia, baronul a sădit şi alte specii în acest loc, precum: pinul negru (Pinus Nigra) şi Zada (un conifer cu frunze căzătoare, cunoscut şi sub numele de Larice sau Larix Decidua).
În România mai există câteva locuri unde trăiesc arbori de Sequoia: în satul Măderat din Arad, la Băile Herculane din Caraş Severin şi în Oradea. Arborii Sequoia din satul Măderat ar fi fost aduşi de baronul Dietrich Jozsef din California în anul 1845. Puieţii au fost plantaţi pe Dealul Mare şi constituie astăzi un obiectiv turistic mai mult decât apreciat. Arborii au aproximativ 35 de metri înălţime şi peste 5 metri în circumferinţă (unul singur poate fi îmbrăţişat cu greu de patru oameni aşezaţi unul lângă celălalt).
Copacul de la Băile Herculane dovedeşte că astfel de arbori găsesc condiţii prielnice de viaţă chiar şi la altitudini mai joase. Aici, acest monument al naturii se găseşte pe Valea Cernei, la o altitudine de 160 de metri, zonă unde domină climatul cu influenţe mediteraneene. Dimensiunile arborelui sunt, însă, mai reduse decât cele ale confraţilor săi din zonele amintite. Copacul măsoară 30 de metri înălţime şi are un diametru de 1,50 metri.
Oradea este oraşul cu cei mai mulţi arbori de acest tip din ţară. Pornind de la trei exemplare de sequoia gigantea existente aici, primăria oraşului a amenajat un parc dendrologic în vecinătatea Şcolii Generale nr. 14. Copacii au o vechime de peste 100 de ani, înălţimea lor variază între 19 şi 22 de metri, iar diametrele sunt cuprinse între 64 şi 90 de cm.
Arborii giganţi de sequoia se regăsesc în număr mare în California, Statele Unite ale Americii. Numele lor „sequoia” este dat în cinstea liderului indienilor cherokee Sequoyah (1776–1842), inventatorul alfabetului cherokee. Copacii sunt de trei tipuri: Californian Redwood (Sequoia Sempervirens), cunoscut şi sub numele de Redwood (folosit des şi în scopuri ornamentale), Giant Sequoia (Sequoiadendron Giganteum), considerat a fi cel mai mare copac în ceea ce priveşte volumul total (ocrotit prin lege) şi Dawn Redwood (Metasequoia), cunoscut drept fosil până în 1941, când a fost descoperit în China.
Aceşti arbori fac parte dintr-o specie de gimnospermă milenară şi care ajunge, la maturitate, până la 145 de metri înălţime. Se înmulţeşte prin seminţe, arborii tineri producînd conuri abia după vârsta de 20 de ani. Pentru a se dezvolta la capacitate maximă şi a creşte fantastic de înalţi, copacii de acest gen necesită un sol mineral bine irigat şi o expunere totală la soare.