De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este o rezervaţie naturală de tip floristic, unde se întâlnește specia rară de plante, siverechie podoliană!
- Este în Stânca Ștefănești, Județ Botoșani
- Rezervaţie floristică
- Fără condiții de campare
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: nu
- Condiții de vizitare: pe tot parcursul anului
Oraşul Ştefăneşti din judeţul Botoşani se află pe malul lacului de acumulare Stânca-Costeşti, fiind pentru prima dată atestat documentar în anul 1435, sub numele Gura Başeului, într-un document emis de domnitorul Ştefan al II-lea. Apare menţionată şi în lucrarea Descriptio Moldaviae a lui Dimitrie Cantemir. Printre obiectivele acestui oraş se numără şi rezervaţia floristică Stânca Ştefăneşti, rezervaţie declarată arie protejată prin Legea nr. 5 din 6 martie 2000.
Aceasta rezervaţie se află mai exact în partea de nord-est a satului Stânca şi şi se întinde pe o suprafaţă de numai 1 ha. Ce face ca această zonă să fie valoaroasă este specia floristică ce s-a dezvoltat aici, pe nume siverechie podoliană (Schivereckia podolica), care a fost mutată şi în Rezervaţia floristică Stânca Ripiceni, din partea de est a judeţului Botoşani, pentru a o proteja, odată cu ridicarea barajului Stânca-Costeşti, dat în folosinţă în anul 1978, care a afectat vegetaţia din rezervaţie.
Este o specie ce are o ecologie deosebită, şi are legătură cu stratul calcaros care e reprezentat de călcare recifale, cunoscute sub numele de Toltry.. Zona este unicată şi singura de pe teritoriul României. Pe lângă siverechia podolina mai întâlnim aici şi alte specii de plante ca trânjoaica, urechelnița, cosaciul sau șopârlișa. Toate aceste specii au creat un caracter ponto-sarmatic ce au dus la realizarea ocrotirii rezervaţiei sub forma unui monument al naturii.
Date de contact: Stânca Ștefănești, Botoșani. |