De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este o arie protejată, ce adăposteşte specii rare, precum ruşcuţa de primăvară, unică în Europa!
- Este pe teritoriile administrative ale comunelor Sânpetru şi Hărman, judeţ Braşov
- Rezervaţie naturală de tip botanic
- Altitudine: 740 m
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: nu
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
Rezervaţia Dealul Lempeş este o arie protejată care se află în extremitatea estică a judeţului Braşov, pe teritoriile administrative ale comunelor Sânpetru şi Hărman. Rezervaţia este amplasată pe Dealul Lempeş sau Dealul Cetăţii, o altă denumire sub care mai este cunoscută.
Dealul Lempeş a fost declarat rezervaţie prin Legea nr. 5 din 6 martie 2000, pentru a proteja speciile rare de plante pe care le adăposteşte, în special vegetaţia xerofilă, care s-a dezvoltat în perioada postglaciară, reprezentată de ruşcuţa de primăvara, păiuşul şi rogozul pitic. Aria protejată corespunde categoriei a IV-a IUCN, adică este rezervaţie naturală de tip botanic. Mai mult, rezervaţia se suprapune sitului Natura 2000 – Dealul Cetăţii Lempeş- Mlaştina Hărman.
Pe suprafaţa de 274, 50 ha a rezervaţiei Dealul Lempeş se găsesc mai multe tipuri de habitate, de la păduri de fag, la păduri de carpen, păduri dacice de stejar şi carpen, precum şi habitate cu vegetaţie de silvostepă eurosiberiană cu specii de stejar.
Printre speciile de plante protejate în rezervaţie se numără ochiul şarpelui roşu (Echium rubrum), ghiocelul bogat (Leucojum vernum), zambila sălbatică (Hyacinthela leucophaea), stânjenei cu subspecii de Iris hungarica şi Iris caespitosa, negară (Stipa capillata), jaleş-de-câmp (Stachys recta) cu specia de graminee specia de graminee Koeleria gracilis (familia Poaceae) etc.
Fauna este reprezentată de mamifere cu specii de cerb (Cervus elaphus), căprioară (Capreolus capreolus), mistreţ (Sus scrofa), vulpe (Vulpes vulpes crucigera), pisică sălbatică (Felis silvestris), veveriţă (Sciurus caloninensis). Avifauna este reprezentată de şorecarul comun (Buteo buteo), corbul (Corvus corax), acvilă pitică (Hierraaetus pennatus), mierlă dumbrăveancă (Turdus merula), pupăză (Upupa epops). Nu lipsesc nici reptilele, amfibienii şi insectele.
Pentru a ajunge în rezervaţie puteţi alege DN11 pe ruta Braşov-Hărman, de unde se intră pe DJ112A pe direcţia Bod sau DJ103, pe ruta Braşov-Sânpetru.
Date de contact: pe teritoriile administrative ale comunelor Sânpetru şi Hărman, judeţ Braşov. |