De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este una dintre puţinele rezervaţii de tisă din ţară noastră.
- Este pe teritoriul administrativ al comunei Tudora, Județ Botoşani
- Unitate geografică: rezervaţie naturală de tip forestier
- Înfiinţare: 1973, declarată în 2000
- Altitudine: 550 m
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Pădurea de tisa de la Tudora a fost declarată în anul 2000 arie protejată de interes naţional ce corespunde categoriei a IV-a, adică rezervaţie naturală de tip forestier, pentru a proteja arborele de tisa Taxus baccata, declarat monument al naturii în România.
- Trasee amenajate: nu
- Trasee marcate: nu
- Condiții de vizitare: în orice anotimp
Are o suprafaţă de 119 ha şi se află pe teritoriul administrativ al comunei Tudora, în partea de nord-vest a Dealului Mare-Tudora, în canionul Bahluiului.
În rezervaţie, pe lângă arborii de tisa despre care se spune că au o vărstă cuprinsă între 300 şi 350 de ani, mai pot fi observate specii de frasin, fag, gorun, precum şi floră de mull, cum este orhideea, brânduşa de munte, iedera sau specia de genţiană Gentiana ciliata În ceea ce priveşte fauna, aceasta este reprezentată de specii, precum mistreţul, căprioara, pisica sălbatică, jderul de copac, veveriţa etc.
Conform săpăturilor arheologice, arborele de tisa era folosit de geto-daci în confecţionarea uneltelor casnice şi agricole, precum şi la construirea fortificaţiilor şi a cetăţilor.
Un fapt binecunoscut este că plăieşii lui Ştefan cel Mare foloseau arcuri şi săgeţi făcute din lemnul dur şi elastic al arborelui de tisa, care încă mai pot fi admirate în unele muzee din ţară.
Se spune că prima biserica a Tismanei a fost construită de către Sfântul Nicodim dintr-un singur copac de tisa, de unde şi numele mănăstirii. Arborele de tisa este şi un simbol al durerii şi jelirii, fiind folosit în partea de nord a tării în ritualurile de înmormântare, fiind puse la căpătâiul morţilor tineri.
Pe suprafaţa rezervaţiei se află şi câteva lăcaşuri de cult, cum este Mănăstirea Vorona, mănăstire de maici, ce datează din anul 1793, Sihăstria Voronei şi Schitul Balş.
Pe teritoriul ţării noastre se mai găsesc trei rezervaţii naturale de tip forestier înfiinţate cu scopul de a proteja arborii de tisa, Pădurea cu tisă din partea de nord-vest a judeţului Buzău, care are o suprafaţă de 197 ha, Pădurea Tisa Mare din judeţul Vâlcea, cu o suprafaţă de 50 de ha şi Rezervația forestieră Pângărați situată în judeţul Neamţ cu o suprafaţă de 2 ha. Se mai găsesc sporadic pe versanţi abrupţi sau pe stâncării în amestec cu fagul sau alte răşinoase.
La rezervaţie se poate ajunge pe drumul judeţean Botoșani – Tudora sau drumul județean Flămânzi – Copălău – Oneaga – Tudora.
Date de contact: comuna Tudora, judeţ Botoşani. |