De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că primăvara rezervaţia devine un mic rai al florii de liliac.
- Este în Ciucurova, Județ Tulcea
- Unitate geografică: rezervaţie naturală de tip floristic
- Suprafaţă: 0,35 ha
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Rezervaţia de liliac se află pe teritoriul administrativ al comunei Ciucurova, pe un versant inferior al Văii Oilor, în parte central-vestică a judeţului Tulcea…
- Trasee amenajate: nu
- Trasee marcate: nu
- Condiții de vizitare: primăvara
Este o arie protejată de interes naţional, înscrisă în categoria a IV-a IUCN şi care se întinde pe o suprafaţă de 0,35 ha. A fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000.
Rezervaţia naturală este o zonă deluroasă care oferă un mediu propice pentru dezvoltatea speciei de liliac Syringa vulgaris, ce face parte din familia Oleaceae, în luna mai, devenind un ţinut de basm.
Conform oamenilor din popor, liliacul, supranumit şi „floarea memoriei”, trezeşte amintiri uitate, care pot fi retrăite în totalitate. De asemenea, în tradiţia populară este şi un simbol al atracţiei irezistibile, astfel că fetele care vor să se mărite trebuie să poarte floare de liliac, deoarece aceasta cheamă ursitul. Liliacul are şi proprietăţi antiinflamatorii, combate reumatismul şi tensiunea arterială.
În ceea ce priveşte vegetaţia rezervaţiei, aceasta este reprezentată de arboretul xeroterm submediteranean, precum stejarul pufos (Quercus pubescens), mojdreanul (Fraxinus ornus) şi cărpiniţa (Carpinus orientalis).
Sub această vegetaţie, creşte specia de liliac Syringa vulgaris, care are o înălţime maximă de 3 m şi se întinde ocupă o suprfaţă de 0,15 ha din rezervaţie.
În cadrul rezervaţiei, se mai remarcă specii rare de arbori precum părul (Pyrus eleagrifolia) şi stejarul (Quercus virgiliana) sau specii frecvente precum sorbul (Sorbus torminalis), stejarul brumăriu (Quercus pedunculiflora), părul salbatic (Pyrus pyraster).
De asemenea, există şi specii de arbuşti precum porumbarul (Prunus spinosa), voniceriul (Euonymus europaea), cornul (Cornus mas), păducelul (Crataegus monogyna).
Cea mai mare rezervaţie naturală de liliac de la noi din ţară este Pădurea de Liliac de la Ponoare, din judeţul Mehedinţi, care se întinde pe o suprafaţă de 20 ha.
Alte rezervaţii la noi în tară sunt:
– Rezervația de liliac „Fântâna Mare”, din comuna Ciucurova, judeţul Tulcea, care se întinde pe o suprafaţă 0,30 ha:
– Rezervaţia naturală „Dealul cu Lilieci” de la Cernăteşti, din judeţul Buzău, care se întinde pe o suprafaţă de 10,59 ha şi este o arie naturală în Dealul Săpocii, cu rol de protecție pentru specia floristică de liliac sălbatic (Syringa vulgaris).
Date de contact: în apropierea drumului național DN22A care leagă localitatea Topolog de satul Nicolae Bălcescu, judeţ Tulcea. |