De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este singura rezervaţie de acest gen din ţară şi din Arcul Carpatic, aflată în cel mai înalt loc din lume!
- Este în comuna Zău de Câmpie şi Valea Largă, judeţ Mureş
- Rezervaţie naturală de tip botanic
- Altitudine: 450 m
- Deschis turiștilor.
- Fără condiții de campare
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: în lunile aprilie şi mai
Rezervaţia de bujori Zău de Câmpie se află la 5 km de comuna omonimă, fiind considerată singura de acest gen din ţară şi din Arcul Carpatic. Mai mult, bujorii de stepă din rezervaţie s-au adaptat la o altitudine de 450 m, fiind considerat cel mai înalt loc din lume în care aceştia cresc.
Rezervaţia a fost înfiinţată de Alexandru Borza, întemeietorul geobotanicii din România, în anul 1932 şi, în prezent, ocupă o suprafaţă de 3,5 km. Iniţial rezervaţia avea o suprafaţă de 2,5 ha, însă a fost mărită în timpul celui de-al doilea Război Mondial, de custodele rezervaţiei din acea vreme, Marcu Sâncrăianu.
Bujorul de stepă este cunoscut în latină sub denumirea Paeonia tenuifolia şi a fost pentru prima dată semnalat în comuna Zău de Câmpie în anul 1846, când floarea a fost prezentată la Viena, într-un ierbar. Bujorii de stepă înfloresc în a doua jumătate a lunii apriliei, perioada de înflorire maximă fiind începutul lunii mai.
În jurul bujorului de stepă este ţesută şi o legendă care spune că, demult, pe Dealul Botii, trăia un împărat care avea o fiică. Aceasta s-a îndrăgostit de un tânăr care locuia de partea cealaltă a lacului. Cei doi s-au decis să se căsătorească, însă, soarta a făcut, ca el să moară înecat cu o zi înainte de ziua nunţii. La aflarea veştii, fata s-a dus în locul unde s-a înecat acesta şi a plâns cu lacrimi de sânge, iar pe locul unde cădea câte-o lacrimă, răsărea o floare de bujor.
Rezervaţia de bujori de stepă a fost declarată arie protejată prin Legea nr. 5 din 6 martie 2000 şi reprezintă o fâneaţă, constituită din două parcele, una de 2,5 ha şi cealaltă de 1, pe care cresc anual peste 50.000 de bujori de stepă.
Pe suprafaţa rezervaţiei mai cresc şi 350 de specii de plante rare, printre care şi unele endemice. Printre acestea se numără stânjenelul galben (Iris humulis ssp. arenaria), stânjenelul sălbatic (Iris aphylla ssp. hungarica şi Asyneuma canescens), lalea pestriţă (Fritillaria orientalis), zăvăcustă (Astragalus dasyanthus), capul şarpelui (Echium russicum), untul vacii (Orchis morio) etc.
Pentru a ajunge la rezervaţie, se merge pe DJ151, pe ruta Luduş-Roşiori-Tăureni-Zău de Câmpie – DJ151C în direcţia Valea Largă.
Date de contact: comuna Zău de Câmpie şi Valea Largă, judeţ Mureş. |