De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este unică la noi în ţară.
- Este în comuna Pleniţa, Județ Dolj
- Rezervaţie naturală de tip botanic
- Înfiinţare: 2000
- Suprafaţă: 50 ha
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Comuna Pleniţa se află la 59 de km de Craiova, judeţul Dolj şi a fost atestată documentar în urmă cu aproximativ 600 de ani…
- Trasee amenajate:
- Condiții de vizitare: de preferabil, primăvara când înfloreşte
Ce face ca această comună să fie specială? Este rezervaţia naturală de bujori sălbatici din Pădurea Pleniţa, unică de altfel, la noi în ţară. În anul 2000 a fost declarată arie protejată de inters naţional din categoria a IV-a IUCN şi se întinde pe o suprafaţă de 50 de hectare.
Adăposteşte o specie de bujor sălbatic de silvo stepă, numită Paeonia Peregrina, care în perioada de înflorire oferă un spectacol de vis, precum şi specii de gârniță și cer.
Conform mitologiei greci, numele bujorului (Paeonia officinalis) provine de la numele doctorului Paeron care a atras mânia zeilor, fiind pedepsit cu moartea. Singura modalitate de a rămâne în viaţă era să se transforme într-o floare cu care îi vindeca pe zei. Acesta i-a salvat cu cu ajutorul rădăcinii de bujor pe Pluto şi pe Marte în timpul războiului troian.
În jurul florii de bujor sunt ţesute o serie de legende. Se spune că cine deranjează florile de bujor în timpul zilei, i se va scoate ochii de către ciocănitori. Floarea de bujor apare menţionată încă din timpurile străvechi, într-un document din anul 77 d. Ch. scris de Plinius, un erudit al Imperiului Romani, care descrie floarea, precum şi proprietăţile sale curative în tratarea a 20 de boli.
Localnicii comunei Pleniţa organizează an de an, în a doua jumătate a lunii mai, când înfloreşte bujorul, Sărbătoarea bujorului, eveniment la care se adună mii de oameni din judeţul Olt, Gorj, Mehedinţi şi alte judeţe. Această serbare câmpenească a luat naştere în anul 1970 şi a ajuns la un moment dat la recordul de 10.000 de oameni adunaţi în cadrul acestui eveniment. Anul 1990 a fost singurul an când nu s-a organizat evenimentul.
În timp, floarea de bujor a devenit simbolul localităţii Pleniţa, aşa cum trandafirul a devenit simbolul oraşului Râşnov, unde anual se organizează Sărbătoarea Rozelor, ajunsă la ediţia a V-a. În timp se doreşte a fi un festival cu tradiţie.
În România, se mai găseşte o pădure de bujori în apropierea cetăţii Enisala din judeţul Tulcea, precum şi în Parcul Natural Comana, numită Padina Tătarului, unde, de asemenea se organizează o Sărbătoare a Bujorului, mai puţin cunoscută decât cea din Pleniţa.
Date de contact: comuna Pleniţa, judeţ Dolj. |