- Este pe teritoriul administrativ al comunei Poiana Stampei, Județul Suceava
- Unitate geografică: Munţii Rodnei
- Altitudina maximă 2.279 m
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Rezervația Bila-Lala este o arie protejată naturală de tip mixt, care este inclusa în Parcul Naţional Munţii Rodnei…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: echipament montan adecvat
- Înființare : 1971, declarată în 2000
Rezervaţia Bila-Lala are o suprafaţă de 2.893 ha şi se află pe versantul nord-estic al Munților Rodnei, în bazinele hidrografice ale văii Lala și al râului Bila.
Râul Bila are 10 km lungime, izvorăşte din circul glaciar si curge în trepte de sub Creasta Ineu – Creasta Netedă (1950-1640m) . Se varsa în Bistriţa Aurie.
Râul Lala are 11 km lungime şi curge din Lacul Lala Mica, la 1920 m altitudine. Valea superioara a Lalei are un profil longitudinal puternic adancit si trece prin Lacul Lala Mare (1815 m). Pe traseul Lalei au fost identificate 3 morene la altitudinile de 1350 m, 1640 m, si 1840 m, care o situează printre cele mai importante văi glaciare din Munţii Rodnei.
Bila-Lala a fost declarată arie protejată prin Legea nr.5 din 6 martie 2000 ca rezervaţie de tip mixt. Zona montană este definită de relieful cu circuri glaciare, văi glaciare, morene, doline, lapiezuri, cascade, abrupturi stâncoase, grohotișuri. Fauna este şi ea foarte diversificată, cu păduri preponderent alcătuite din molid și pajiti alpine, ce adăpostesc specii ocrotite precum zâmbrul (Pinus cembra) -relict glaciar, extins mai ales pe valea Lalei şi izolat pe valea Bilei -, smirdarul (Rhododendron kotschy), papucul doamnei (Cypripedium calceolus), floarea de colţ (Leontopodium alpinum), sângele voinicului (Nigrottela nigra), ţintura (Centaurea carpatica), crucea pământului (Heracleum carpaticum), opăiţa (Lychia nivalis) şi elementul circumpolar Silene actualis. Fauna este specifică Orientalilor.
În rezervaţie există trasee tursistice marcate, de dificultăţi şi durate diferite. Vârful Ineu, de 2.279 de metri, este punctul în care par să se întâlnească toate culmile, oferind o privelişte de neuitat.
Acces: Parcul Natural Munţii Rodnei – Pasul Rotunda; din comuna Rodna