- Este la 3 km de Sebeş, Județ Alba
- Rezervaţie geologică
- Înființare: 2000
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Râpa Roşie este o rezervaţie geologică spectaculoasă, singura rezervaţie de acest gen din România, formaţiunile sale putând fi comparate cu cele intâlnite în Marele Canion al fluviului Colorado…
- Trasee amenajate: nu
- Trasee marcate: nu
Accesul în Râpa Roşie se face pe drumul judeţean DJ106, Sebeş – Daia Romana, la doar 3 km de oraşul Sebeş, judeţul Alba. Nefiind amenajat, restul drumului se parcurge apoi pe jos, prilej cu care turiştii pot admira şi mai bine peisajul impresionant.
Cu siguranţă, Râpa Roşie este un obiectiv turistic ce trebuie vizitat pe vreme, aşadar nu uitaţi să consultaţi prognoza meteo.
Râpa Roşie este o arie protejată de interes naţional ce corespunde categoriei a-IV-a IUCN (rezervaţie geologică şi floristică), ce se întinde pe o suprafaţă de 10 ha şi ai cărei pereţi au înălţimi de 80 – 100 m.
Un perete imens, aproape vertical, cu aspectul unei orgi uriaşe, lasă impresia unui monument ancestral ruinat. Ciudatele coloane şi piramide etajate, separate de ravene, formează un microrelief pe care geografii îl numesc „badlands” (pământuri rele). Termenul, de origine engleză, a fost folosit pentru prima dată în Dakota de Sud (Statele Unite), unde acest relief este bine dezvoltat.
Un lucru important de menţionat este faptul că aici se află unele dintre cele mai mari peşteri din lume dezvoltate în pământ, dintre care cea mai mare are 25 m dezvoltare şi 4,5m denivelare.
Apele de şiroire au săpat în jur de 60 de milioane de ani cute adânci, dând naştere unor superbe coloane numite „piramide coafate”. La baza versantului, torenții au clădit conuri de dejecție, care îşi modifică aspectul şi dimensiunile în urma ploilor mai abundente. Datorită pantei mari şi a lipsei vegetației, apa de şiroire, prăbuşirile şi alunecările au creat un relief aparte, reprezentat prin turnuri, coloane, obeliscuri, contraforturi şi piramide de pământ, care împreună cu culoarea rosie şi violacee îi dau un aspect impresionant.
Deasupra coloanelor, dealul se continuă cu pajişti inverzite şi presărate cu pomi, într-o mare de verde, pată de culoare roşiatica părând aproape ireal de reală.
În cuprinsul acestei dantelării de forme, pe brânele acoperite cu iarbă sau în albia torentului s-au păstrat o serie de plante interesante şi rare (Cotoneaster integarrima, Ephedra distachya, Centaurea atropurpurea, Dianthus serotinus, Cephalaria radiata, Asplenium nigrum).
Date de contact: de pe drumul judeţean DJ106, Sebeş – Daia Romana, la doar 3 km de oraşul Sebeş, judeţul Alba. |
|
|