- Este în Divici, Județul Caraş-Severin
- parte componentă a Parcului Natural Porţile de Fier
Râpa cu lăstuni din Valea Divici este un areal protejat prin lege, habitatul unora dintre cele mai simpatice vieţuitoare…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
Situată pe o suprafaţă de cinci hectare, în satul Divici, Râpa cu lăstuni din Valea Divici este o rezervaţie naturală de tip mixt, existînd aici specii rare de faună şi de floră.
Rezervaţia este parte componentă a Parcului Natural Porţile de Fier şi a fost declarată arie naturală protejată în martie 2000, prin Legea nr.5,
Râpa cu lăstuni este reprezentată de o zonă cu pajişti acoperită cu vegetaţie şi din abrupturi formate din depozite de loess. Este un mediu favorabil pentru traiul mai multor colonii de lăstun de mal (Riparia riparia), o specie rară din ordinul passeriformes. Alături de lăstuni, aici mai trăiesc şi alte specii de păsări, precum: lăstunul de stâncă (Hirundo rupestris), rândunica roşcată (Hirundo daurica), potârnichea de stâncă (Alectoris greaca), lăstunul mare (Apus melba) şi presura bărboasă (Emberiza cirlus).
Flora rezervaţiei este alcătuită din specii de bujor bănăţean (Paeonia officinalis L.), stânjenel (Iris graminea), săbiuţă (Gladiolus imbricatus), brănduşă galbenă (Crocus moesicus), brânduşă de toamnă (Colchicum autumnale).
Spre Râpa cu lăstuni poţi ajunge circulînd pe traseul:
Drumul naţional (DN57) – Moldova Nouă – Măceşti – Pojejena cu intrare pe DN57A şi continuarea drumului pe direcţia Belobreşca – Divici (pe partea dreaptă a drumului se află rezervaţia).
Alături de Râpa cu lăstuni din Valea Divici, în structura Parcului Natural Porţile de Fier se mai înscriu şi următoarele arii protejate: Dealul Vărănic, Cracul Găioara, Valea Oglănicului, Cracul Crucii, Faţa Virului , Gura Văii – Vârciorova, Dealul Duhovnei, Locul fosilifer Bahna, Cazanele Mari şi Cazanele Mici, Locul fosilifer Sviniţa , Zona umedă Ostrov – Moldova Veche , Peştera cu apă din Valea Polevii, Valea Mare , Divici – Pojejena , Zona umedă Insula Calinovăţ , Baziaş, Balta Nera – Dunăre.
Parcul Natural Porţile de Fier este situat pe teritoriile administrative a două judeţe, Caraş-Severin şi Mehedinţi, limita lui sudică fiind malul românesc al Dunării. La est se învecinează cu localitatea Drobeta Turnu Severin, la vest cu Socol, la nord limita se conturează de la confluenţa Nerei cu Dunărea, Vârfurile Tâlva Blidarului, Svinecea Mică şi Mare, urmăreşte interfluviul Dunării format de afluenţii acesteia.
Este unul dintre cele mai mari parcuri naturale din România format , în principal, din munţi, ca forme de relief. În componenţa sa intră prelungirile sudice al Munţilor Banatului (Munţii Locvei şi Munţii Almăjului), Munţii Mehedinţi şi o Parte din Podişul Mehedinţi. Parcul Natural Porţile de Fier se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 115.665,8 ha, şi cuprinde, în afara ariilor protejate, un număr important de obiective turistice, istorice şi arheologice.